Borítókép: Tényleg szárazabb lesz tőle? Így hat a futás a bőrödre

Tényleg szárazabb lesz tőle? Így hat a futás a bőrödre

Forrás: getty images
Idén kiderült, hogy egy órányi futás akár 7 évvel is meghosszabbíthatja az életedet, de a futásnak még számtalan pozitív hatása van.

Például boldogabbá tesz, elűzi a szorongást és a depressziót, egészségesebbé, fittebbé válhatsz tőle, a szívedre is rendkívül pozitív hatással van. Na de akkor mi a helyzet a bőrrel? Ha nem figyelsz oda, a szabadban töltött idő kiszáríthatja, kárt tehet benne. Nézzük, mik a futók bőrének legnagyobb ellenségei.

A napsütés negatív hatásai

Mivel általában sok időt töltesz a szabadban, több fény ér, mint a nem futó embereket. Érdemes télen-nyáron napvédő krémet használnod, mert a káros napsugarak hosszú távon májfoltokat és rosszabb esetben akár bőrrákot is okozhatnak. Az is fontos, hogy olyan krémet válassz, ami vízálló, hiszen a többi az izzadás hatására lemosódik a bőrről.

Szárazabb, vékonyabb bőr

A testzsír fontos szerepet játszik a hormonok - így az ösztrogén - szabályozásában is. Mivel a futóknak általában alacsonyabb a testzsír-százalékuk, a bőrük szárazabb, vékonyabb lehet.

“Ahogy az ösztrogén szintje csökken a szervezetben, kevesebb kollagén termelődik, melynek hatására elvékonyodik és szárazabbá válik a bőr”
mondja Goesel Anson, bőrgyógyász.

Érdemes sok lazacot, sovány húst, tojást és babot enned, emellett hialuronsavas és peptidekkel gazdagított hidratálót használnod, hogy rugalmas maradjon a bőröd.

Erre a két dologra tehát mindenképp érdemes odafigyelni, de van egy harmadik furcsaság is: azoknak a futóknak, akik Botox-injekciót kaptak, gyakrabban kell kezelésre járniuk, mivel a gyors anyagcsere hatására az anyag is könnyebben kiürül a szervezetből.

A lényeg, hogy védd a bőrödet naptejjel és hidratálóval télen-nyáron, így amellett, hogy fittebb, boldogabb és egészségesebb maradsz, a ráncok sem jelentnek majd problémát!

Olvasnál még a témában?