Borítókép: Így ne betegedj le a kemény, téli edzések alatt

Így ne betegedj le a kemény, téli edzések alatt

Forrás: Getty Images
Ha már a tavasz elején fontos versenyen indulsz, akkor bizony a telet keményen végig kell edzened: viszont ilyenkor sokkal sérülékenyebb a szervezeted, egy komolyabb betegség pedig könnyen elvágja az edzéstervet.

Ha ezeket betartod, kisebb eséllyel betegszel le:

  • Mindenképpen építsd az edzésterved közepébe egy „vészhelyzet hetet”, hogy ha bármi történik, és nagyon lebetegszel, ne legyen belőle probléma, hogy fontos edzések maradnak ki. Ezt a hetet tologathatod is, ha éppen máskor van rá szükség. Ha pedig nincs, akkor laza futásokat tarts azon a héten!
  • Alapvetően fontos, hogy rugalmasabb legyél magaddal, és ne ess kétségbe, ha ki kell hagynod egy-egy edzést egy kis megfázás miatt. Inkább 2 nap pihenő, minthogy úgy leromoljon az állapotod, hogy 2 hétig ne tudj sportolni!
  • A téli edzésterved sokkal fokozatosabban épüljön fel, mint egy tavaszi. Az intenzitás és táv maximum 10%-kal növekedjen az előzőhöz képest, akkor biztosan nem lesz baj!

  • Nagyon figyelj arra, hogy az immunrendszered a maximumon pörögjön, ne feledkezz meg fontos vitaminokról, de arról sem, hogy elegendő alvásban legyen részed!

  • Bár mindig fontos, hogy tápanyagdús, értékes ételeket fogyassz, ilyenkor még inkább! El kell látnod a testedet azokkal az ásványi anyagokkal, vitaminokkal, amik erősen és ellenállóan tartják a betegségekkel szemben.
  • Ha mégis lebetegszel, akkor ne csinálj úgy, mintha jól lennél. Feküdd ki, told magadba a C-vitamint és a cinket, idd a forró levest és véletlenül se menj futni!

  • Óvakodj a baciktól! Egy kemény edzést követően kb. 24 óráig gyengébb az immunrendszer, így ebben az időszakban még jobban figyelj oda arra, hogy elkerüld fertőzéseket!

  • A kemény edzésprogram nagy stresszhatás alá teszi a szervezetedet, ami általánosságban gyengíti az immunrendszert. Így mindenképpen érdemes odafigyelni arra is, hogy kikapcsolódj, relaxálj, megszabadulj a feszültségtől!

Bár fontosak az edzések, az egészséged még inkább, úgyhogy figyelj oda a tested jelzéseire!