Borítókép: 6 ok, ami bizonyítja, hogy érdemes sok articsókát fogyasztani

6 ok, ami bizonyítja, hogy érdemes sok articsókát fogyasztani

Ne csak havonta egy pizzán kerüljön eléd.

Nem próbáltam még nyers articsókát enni, de elvileg nem is valami jó úgy. Főzve, vagy párolva az igazi, azért érdemes fogyasztani, mert rengeteg C- és A-vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz.

Antioxidáns

Rengeteget tartalmaz, ezek pedig fontos szerepet töltenek be a különböző anyagcsere-folyamatokban és a szervezet lebontó folyamataiban.

Protein

Sokkal több található az articsókában, mint a többi zöldségben, úgyhogy ezért is érdemes ráfanyalodni.

Rost

Rostokban is gazdag, ez pedig az emésztést segíti. Ráadásul hosszabb ideig érzed magad telítettnek. Egyetlen articsókával beviheted a napi ajánlott rostbevitel ötödét.

Polifenol

Az articsóka erősíti az immunrendszert is, így a betegségeket is elkerülheted. Magas polifenoltartalma révén a sejtek regenerációját is segíti.

Allergia

Gyulladássemlegesítő hatása is van ennek a zöldségnek, ami az allergiás reakciók elleni harcban lehet hasznos. Emellett rendszeres fogyasztása mellett a rák kialakulásának kockázata is drasztikusan lecsökken.

Teljes értékű élelmiszer

Az articsóka segít megtartani a formádat, így nem lesz gondod a koleszterinszinttel és a BMI-vel sem. Fogyaszd hetente minél többször, a tested nagyon hálás lesz érte.