thai box,muaj thai,zsírégetés,intervall

Az új kedvenc keresztedzésem: thai box

Forrás: Matheus Ferrero/Unsplash
Sosem gondoltam volna, hogy valaha rákattanok egy küzdősportra, most mégis imádom, el is mondom, miért!

Rengeteg sportot űztem tartósan, 3 évesen az ovitornával kezdődött minden, aztán az úszáson át nyilván a futásig csináltam sok mindent. Volt, amikor éveken át voltam bikram jóga fanatikus, de olyan is, amikor a TRX volt bekattanva nálam. (A futás persze mindezek mellett nagyjából 15 éve mindig jelen van az életemben.) Egy terület volt, ami sosem érdekelt igazán, az pedig a küzdősportok, holott mindig gondoltam rá, hogy nőként hasznos lenne elsajátítani néhány technikát, plusz állítólag magabiztosságot is ad, nem mellesleg jó feszültségoldó. Tavaly Katinka kolléganőm kezdett mesélni arról, hogy talált egy nagyon jó edzőt, és pont oda jár thai boxolni, amerre én is lakom, nincs-e kedvem egyszer kipróbálni. Áradozott róla, mennyire elűzi a stresszt és, hogy mennyire kemény és változatos az edzés. Gondoltam magamban, ha ennyire győzköd, már csak elmegyek vele, de azért nem hittem, hogy az egy edzésből lesz több is. El is mentünk egy páros női thai boksz edzésre Sávoly Dórához a Thai Box Akadémiára, engem pedig az első alkalommal be is szippantott ez a sport!

thai box,muaj thai

Dóri célja ugyanis, hogy a nőkhöz közelebb hozza az ilyen típusú edzéseket, és egy olyan programot álmodott meg, amiben az erősítés-alakformálás is helyet kapott a klasszikus thai box elemek mellett. Egyébként egy kőkemény intervall tréning, amiben nem csak a felsőtested dolgozik őrületesen (amit futás közben kevésbé dolgoztatsz), de a rúgások által a lábad is.

„Egy klasszikus muay thai edzés úgy épül fel, hogy van benne zsákmunka, pao (amikor az edző alkarpajzsot visel, és a másik azt üti – a szerk.), páros gyakorlatok és sparring (amikor a két fél egymás ellen dolgozik). A női edzésből én viszont kivettem a sparringot, tehát nem ütik meg egymást a csajok, helyette viszont az edzés végén erősítő feladatokat kapnak”
magyarázta Dóri.

Az edzésnek három fontos szerepe van, egyrészt nagyon kemény intervall, hiszen például mondjuk 3 percig intenzíven ütjük a zsákot, majd egy percig pihenünk, és a pihenés itt például guggolást jelent. Egekbe szökik a pulzus, majd lenyugszik, így remek zsírégető és a VO2maxot is fejleszti. Ugyanakkor olyan technikákat sajátíthattam el, amik segíthetnek abban, hogy megvédjem magam, ha úgy adódik. Dóri viszont a sztereotípiákat is szerette volna ledönteni a küzdősportokkal kapcsolatban:

„Én gyerekkorom óta bokszolok, és nagyon sokszor megkaptam, hogy ez nem lánynak való, túl férfias sport. De miért nem választhatná bármelyik nő magának ezt a sportot, ha úgy tartja kedve? Én egy olyan típusú tréninget szerettem volna tartani, amire bármelyik nő el mer jönni, hogy tegyen egy próbát vele, mert megértem, hogy nem lehet mindenki olyan beállítottságú, mint én, hogy tíz versenyző férfi közé is lemegy akár edzeni. Nálam lehetőséget kaphat bárki egy visszafogottabb, nőiesebb környezetben. Ha pedig később komolyabban szeretné űzni, még mindig megvan a lehetőség, hogy olyan edzésre menjen el.”

Ez az edzés azoknak jó, akik szeretnék megtörni egy kicsit a monotonitást, új színt vinni az edzéseikbe, egy kis lendületet kapni. Egyébként a thai box elemekkel leginkább a váll-, comb- és farizom dolgozik, így futóknak tényleg hasznos kiegészítő. Én a saját bőrömön megtapasztalva azt gondolom, hogy mindenkinek érdemes egy próbát tenni vele, mert nincs az a stressz, amit ne tudnál kipüfölni magadból, arról nem is beszélve, hogy utána mindig remegő karokkal és lábbal megyek az öltözőbe, a fejlődés pedig így igen látványos és gyors! Az órám (mert persze a Garminom ilyenkor sem marad otthon, és a pulzuspántomat is viselem) szerint 350-500 kalória között szoktam égetni egy 45 perces session alatt. Brutál!

thai box akadémia,sávoly dóra,thai box,muaj thai

Dóri a nők mellett gyerekeknek tart edzéseket, ami már egy külön műfaj, viszont azért szerettem volna mindenképpen megemlíteni, mert nagyon hasznos lehet visszahúzódóbb gyerekek esetében, mert kellő magabiztosságot kaphatnak. De a hiperaktivitás is kezelhető ezzel a sporttal.

Szóval, ha eddig is kacérkodtál a gondolattal vagy épp ellenkezőleg, eszedbe sem jutott még, hogy kipróbáld a thai boxot - itt az idő!