Borítókép: Mik az előnyei és hátrányai a mezítlábas futásnak?

Mik az előnyei és hátrányai a mezítlábas futásnak?

Mik az előnyei a mezítlábas futásnak? Kinek ajánlott? Olvasónk ezt a kérdést tette fel szakértőnknek.

Kedves Fanni,

Mint biomechanikai szakembert szeretnélek kérdezni, hogy mi a véleményed a mezítlábas futásról és ismered-e a hozzá használt lábbelit?

Tisztelettel, K. József

Szakértőnk, Sipos Fanni válasza:

Kedves József!

Saját tapasztalatom nincsen a mezítlábas "cipők" területén. A minimalista irányvonalat támogatom, de az sem biztos, hogy mindenkinek javasolt. Akinek érzékeny az Achillese, annak például egy minimalista cipő, (ami megköveteli a középtalpas talajfogást) nem a legideálisabb. Ugyan így, a mezítlábas, zoknira emlékeztető cipő sem.

A mezítlábas cipők, egy szélsőséges irányvonal. Akárcsak a táplálkozásunkban, úgy a cipőkben sem gondolom, hogy ez lenne a követendő minta.

Ami ezek a cipők mellett szól, hogy a mozgásunk átalakul, nem csapjuk oda a lábunkat olyan erőteljesen, mint egy párnázott cipőben. Ha valaki ilyen cipőben szeretne elkezdeni futni, akkor nagyon jó propriocepcióra van szüksége, valamint stabil és erős bokaízületre. Itt is követve a fokozatosság elvét, rövidebb időtartammal kezdjünk el átállni.

A mezítlábas futásnak (amikor szó szerint mezítláb futunk) vannak előnyei, én is szoktam előírni nyáron a sportolóknak, hogy focipályán, füvön fussanak. De nem az egész edzés történik mezítláb, hanem a levezetés maximum, vagy egy regeneráló, 30-40 perces futás. A talpizmokat erősítik ezek a futások, továbbá a technikára is jó hatással vannak.

Biztatlak, hogy próbáld ki, ha fokozatosan állsz át, lesérülni biztos, hogy nem fogsz. Közben pedig ki fog derülni, hogy neked mik a személyes tapasztalataid.

Üdv,

Fanni

Van kérdésed Fannihoz? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.