Borítókép: A Tarahumarák titkai, amikkel te is jobb futóvá válhatsz

A Tarahumarák titkai, amikkel te is jobb futóvá válhatsz

Forrás: getty images
Az Észak-Mexikóban élő Tarahumarák a legjobb ultrafutók közé tartoznak.

Ők csak "Rarámuri”-nak hívják magukat, ami magyarul annyit tesz tükörfordításban: "azok, akik gyorsan futnak." Évszázados hagyománya van náluk a hosszú távok lefutásának, hiszen így tudnak kommunikálni, kereskedni és vadászni. Christopher McDougall bestsellere, a Futni születtünk is ír a különleges futókról, akiknek köszönhetően népszerűvé vált a mezítlábas futás. Azonban ez még csak egy kis szelete annak, amit a Tarahumaráktól tanulhatunk, íme még négy dolog, ami minden sportoló számára hasznos lehet:

Ne pazarold az energiát!

Scott Jurek, amerikai ultrafutó-legenda 2006-ban töltött el több időt a Tarahumarákkal. Megfigyelte, hogy semmit nem pazarollnak el - sem energiát, sem kalóriát. 16 órát túrázott a mexikóiakkal, közben pedig megfigyelte, hogy a pihenőknél egyből leültek, mert ha állva maradtak volna, értékes kalóriákat vesztettek volna el. Ezen kívül a tempójukra, a vízfogyasztásra is nagyon odafigyeltek, hiszen nem pazarolhatnak felesleges energiát. Arra is odafigyelnek, hogy a legmegfelelőbb időben vegyenek magukhoz táplálékot.

A csapatmunka fontos.

McDougall kiemeli, hogy a Tarahumarák törzsként működnek együtt, ha futásról van szó. Ha pedig jártál már futóklubban, tudod, hogy az együttműködés erősebbé és boldogabbá tesz. A Tarahumarák mindig csapatban dolgoznak, ami többek között a megfelelő tempó betartásában is fontos szerepet játszik, hiszen nem futják el a táv elejét.

Élvezni kell a futást!

Dana Richardson és Sarah Zentz egy dokumentumfilmet (Goshen a címe) készítettek a törzsről, amiben kulcsszerepet játszik a futás iránti szerelmük bemutatása. Elmondták, hogy a törzzsel való futás igazán örömteli élmény, aminek erős spirituális jelentőséget is tulajdonítanak. A Tarahumarák számára ugyanis a futás arról szól, hogy együttműködjenek csapatként, közösségként és értékeljék a többiek teljesítményét. A hagyományos versenyeiken pedig mindenki rengeteget nevetett, nem úgy, mint sok amerikai verseny résztvevői a célbaérkezés után.

Szeresd meg az egyszerűséget!

A törzs tagjainak nincs pulzusmérője, órája, részletes edzésterve és még futócipője sem. Az egyszerűség miatt viszont képesek arra, hogy kizárólag a futásra koncentráljanak. A törzs tagjai életük végéig tökéletesítik a futásukat, hiszen nem az a céljuk, hogy gyorsak legyenek, hanem az, hogy jók. A legfontosabbak számukra a helyes tartás és a hatékony, könnyed mozdulatok, amikkel sérülések nélkül haladnak előre.

Fogadd meg ezeket a tippeket, hogy jobb futó váljon belőled!

A következő gyakorlatok is sokat segítenek abban, hogy jobb futó váljon belőled.