koronavírus,tokiói olimpia,motiváció,Erdélyi Zsófia

„Megkönnyebbülés, hogy az olimpiát elhalasztották”

Forrás: Szász Norbert
Erdélyi Zsófia második kisfia születése óta lényegében a tokiói olimpiára készült. Sokféle problémával kellett megküzdenie az elmúlt időszakban, ezért az olimpiai kvótát idén tavasszal szerette volna megszerezni, ami a koronavírus miatt kialakult helyzetben lehetetlenné vált. Érthető módon számára ezért is jó hír az idei olimpia halasztása.

RW: Milyen tervezett versenyeidet érinti a jelenlegi helyzet?

Erdélyi Zsófia: Az összes tervezett versenyemet érintette ez a helyzet. Számomra megkönnyebbülés, hogy az olimpiát elhalasztották, mert így több esélyem van kijutni. Mivel tavaly sérült voltam szinte egész évben, a sérülésemmel edzettem és versenyeztem, várható volt, hogy az eredményeim nem lesznek megfelelőek, de még a helyzetemen is rontottam, hisz súlyosbodott a sérülésem.

Március 28-án álltam volna rajthoz Prágában, amit töröltek. Ekkor bepánikoltam, hogy így nem fogok a ranglistára se felkerülni, ahhoz minimum két eredmény kell. Gondoltuk a Vivicitta lesz a következő, ám pár nap se telt el és minden tervezett versenyemet törölték, vagy halasztották. Az olimpiai álmok így a kukában landoltak egy kis ideig, amíg ki nem derült, hogy az olimpiát is halasztják.

RW: Tudsz most is kellő lelkesedéssel edzeni? Hogyan folytatod a felkészülést?

EZs: Amíg abban a tudatban éltem, hogy lesz olimpia, de nem valószínű, hogy én ott leszek, nagyon nagy elkeseredettség fogott el. Az atlétika pályát bezártak, ahol edzettem, a gyerekeim egész nap velem vannak otthon (úgy, mint mindenki másnál is), szóval motiválatlan voltam legalább másfél hétig. A minimumnál is kevesebbet tettem a lábaimba. 20-30 perceket futottam.

koronavírus,Erdélyi Zsófia,motiváció
Forrás: Szász Norbert

De most a szinten tartást helyeztük előtérbe. A legjobbat szeretnénk kihozni a helyzetből. Futópadon futok, mert nem érzem magam jól kint. A gyerekekkel ugrálok, ha tehetem minden játékot erősítéssé alakítok. A kedvem javult, és újra érzem, hogy alakulnak az új célok. Még nem tudom mi az, a távlati persze az olimpia, de annyira bizonytalan ez a helyzet, hogy nem tudom mi lehet a következő versenyem.

RW: Hol és mikor szoktál futni?

EZs: A szüleim aktívak és egészségesek szerencsére, megbeszéltük, hogy az a legjobb, ha most haza költözöm a gyerekekkel, így tudnak segíteni az edzések megoldásában. Hiába futok padon, a gyerekek akkor is ott vannak körülöttem, tehát ilyen esetekben is szükséges, hogy valaki be tudjon segíteni. Sajnos a férjem nincs abban a helyzetben, hogy home office-ban dolgozzon, ezt találtuk a legjobb megoldásnak.