Borítókép: Ezek a jelek utalnak arra, hogy ideje nyugdíjba küldened a futócipődet

Ezek a jelek utalnak arra, hogy ideje nyugdíjba küldened a futócipődet

Forrás: getty images
Bármennyire is sajnálod, a kedvenc futócipőd nem lehet örökké a társad. Érdemes ugyanis kb. 900 kilométerenként lecserélni.

Az elhasznált cipőben való futás számtalan sérüléshez vezethet - enyhébb esetben “csak” kidörzsöli a lábadat. Éppen ezért érdemes odafigyelni a következő jelekre, melyek arra utalnak, ideje lecserélned a surranódat:

1. A talpán több repedés is található

Ha a gumi elszakadozik, ráadásul az alatta lévő rétegeket is látod, érdemes új cipőt szerezned. (Az, hogy hol vékonyodik meg a cipőd talpa, utalhat arra, hogy kiegyensúlyozatlan a mozgásod).

2. A belső borítása kiszakadt

Sajnos ez elég kellemetlen sérüléseket okozhat - például vízhólyagokat is, ha csúszkál bele a sarkad- ezért ha bárhol is kiszakad a cipőd belső borítása, érdemes újra cserélned.

3. A cipő párnái nem nyelik el a talajra érkezés energiáit

Ezt könnyen meg is lehet érezni, ráadásul látni is fogod, hogy eldeformálódott. Kitaposott cipőben pedig azért sem jó futni, mert így az ízületeid sérülhetnek meg.

4. A cipő borítása is kopott/szakadt

Talán ezt a legkönnyebb észrevenni. Ha kilazult, nem olyan kényelmes, mint volt, akkor érdemes lecserélned, mert nem tartja annyira erősen a lábfejedet futás közben.

Bármennyire is megszeretted a cipődet, tényleg érdemes figyelned arra, hogy időben lecseréld, ha nem szeretnél lesérülni.

Olvasnál még a témában?