Borítókép: Hogyan fuss biztonságban a hidegben és a sötétben?

Hogyan fuss biztonságban a hidegben és a sötétben?

Aki kimerészkedik futni a hidegben – márpedig rengetegen vagyunk – jobb, ha betart néhány óvatossági szabályt. A komoly hidegek ugyanis komoly veszélyt jelenthetnek.


Mindig avass be valakit, amikor elmész futni, hogy merre indulsz és nagyjából mikor vagy várható.


Gondoskodj róla, hogy legalább egy ember tisztában legyen a terveiddel. Így ha nem érsz vissza időben, tudni fogják, hogy valami nem stimmel, és hogy merre keressenek.

Mindig legyen rajatd fényvisszaverő, ha sötétedés után mész futni.


Télen sajnos sanszos, hogy sötétben kell futni menned, mert későn világosodik és hamar sötétedik. Viselj élénk színű, fényvisszaverő cuccokat, így a közeledő járművek már messziről észrevesznek.

Fuss kis köröket


Amikor hideg van, fontold meg, hogy inkább több kis kört futsz, mint egy nagyot. Így bármilyen vészhelyzet adódik, nem vagy messze az otthonodtól. Így azt is biztosítod, hogy nem fogsz a kelleténél hosszabb időt a hidegben tölteni, ami akár azt is eredményezheti, hogy kihűl a tested.

Légy óvatos a kanyarokban


Jeges úton nagyon könnyű pofára esni. Szó szerint. A legnagyobb rizikónak akkor teszed ki magad, amikor irányt váltasz jeges talajon. Lassan vedd be a kanyarokat, és mindig nagyon óvatosan fuss, ha jeges a talaj. Ne aggódj amiatt, hogy nem hozod a formádat, mert lassabb futásra kényszerülsz. A lényeg mégiscsak az, hogy túléld, nem?

Mindig legyen nálad telefon, igazolvány és némi készpénz


Ha beüt valami krach, jól jön, ha van nálad telefon és annyi pénz, hogy gyorsan hazajuss. Ez minden futásra igaz, nemcsak a téliekre. Előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülsz, hogy valami miatt nem tudod folytatni a futást, azonban túl messze vagy az otthonodtól, és segítség nélkül maradsz.