Ürömi Állatotthon, futás kutyával, állatmenhely, önkéntes,

Szeretsz futni és szereted a kutyákat? Akkor légy te is az Ürömi Állatotthon kutyával futó önkéntese!

Forrás: Balogh Zsófia
Képzeld el, pusztán azzal, hogy olyan tevékenységet csinálsz, amit szeretsz, egy olyan lénnyel, aki közel áll hozzád, nagyon fontos önkéntes munkát végezhetsz!

Nem hallottam még más olyan menhelyről - az Ürömi Állatotthonon kívül - ahol lehetőség lenne a gazdára váró kutyákkal futni. Közvetve jutott el hozzám ennek híre, Losonc Timi sportolói oldalán, egy posztban írt róla. Most végre én is eljutottam az állatotthon önkéntesei által szervezett falkafutásra, ahol Bingóval a border-mix kutyussal tölthettem el egy igen jó hangulatú futást.

Vasárnap fél 7 előtt pár perccel érkeztem meg az Ürömi Állatotthonhoz. Éppen bemutatkoztam a már várakozó sporttársnak, amikor megérkezett Balogh Zsófi, az állatotthon önkéntese, a kutyákkal futó csapat koordinátora. Közben nem volt nehéz meghallani az otthon lakóinak izgatott ugatását. Gyors egyeztetés után megtudtam, hogy Bingóval fogok futni, meg is kaptam a közepes termetű, fekete-fehér kutyust. Hogy enyhüljön az izgatottsága, illetve el tudja végezni a dolgát, elvonultam vele kicsit odébb. Kedves volt nagyon, simogatható, kissé szeleburdi, pusziosztó kutyácska. Közben zajlott a többi, időközben befutó önkéntes eligazítása, kutyák kennelekből való kihozása, felszerelése. Negyedórával később, Bingó már az autómban ült, Vanda kutyánk – aki ezúttal nem jöhetett velem – autós ketrecében. A „jenői” levendulamezőhöz tartottunk, ott leparkoltam az autót, onnan indult a közösségi futás. Vagy 11-en voltunk aznap reggel, mindenkinél egy-egy kutya, volt, akinél saját, de a legtöbbünknél az Ürömi Állatotthon egy-egy lakója. Bingó izgatott volt nagyon, de én is hasonlóan éreztem magam!

Mire végre nekilódultunk, már igencsak vacogtak a fogaim. Bingó húzott nagyon, én próbáltam lassan kezdeni, hogy az elgémberedett izomzatomat ne érje túl nagy sokk az átmenet nélküli kezdéstől, ettől függetlenül – rám nem jellemző módon – már az első km 6 perces volt. Előttem futottak páran a falkából, fogalmam sem volt, merre vezet majd az utunk, ezért is igyekeztem tartani a tempót velük. Aktuális formámhoz mérten éreztem, hogy gyors az iram, de közben azt is, hogy végre nem fázom. A lejtőn végül ellépett az előttem futó 3 páros. Egyedül maradtam Bingóval, aki elképesztő erővel ment, mindegy volt neki, hogy fölfelé vezetett az út vagy lefelé, ugyanúgy húzott. Nagyon különleges élmény volt ez azok után, hogy a saját kutyám szinte sohasem húz, ha bekötöm, pláne ilyen erővel. Jó volt megérezni újra a pörgős kilométereket. Egy elágazáshoz értünk, ahol pici tipródás után elindultunk a rossz irányba, ám ez csak percekkel később derült ki. Az út emelkedni kezdett, én inkább sétáltam volna, de Bingó továbbra is lendületesen haladt, hát joggoltam, ahogy bírtam. A telefonom megcsörrent, Zsófi hívott, mert kiderült számukra, hogy hiányzunk a falkából, utánunk küldött pár futót, mi pedig Bingóval visszafordultunk. Hamar összeért újra a csapat és immár ismét a levendulás felé vettük az irányt. A lejtőkön nagyon figyelnem kellett, mert Bingó vágtatott. Gyorsan el is hesegettem a képet, ahogy elvágódom mögötte. Annyira lelkes, hogy talán fel sem tűnt volna neki, hogy már nem a saját lábaimom haladok, hanem a hasamon húz maga után. Az utolsó kilométerek voltak a leggyorsabbak, nagyon rég nem futottam ilyen tempókat, hát itt a kulcs, mi a hozzájuk vezető út: egy jól húzó eb. Na de ezt senki ne vegye komolyan persze, lehet gyorsan futni bekötött, jól húzó kutya nélkül is! Mégis óriási élmény volt az egész. Bingónak az, hogy kint lehet a szabadban és azt csinálhatja, ami elválaszthatatlanul a léte része – futhat! Én pedig totál beleszerettem ebbe a kis erőgépbe a nagyjából háromnegyedórás, 7 km-es futás alatt.

ürömi állatotthon, kutyával futás, önkéntes, állatmenhely,
Forrás: Balogh Zsófia

A parkolóban készült egy fotó a csapatról, Bingóról és rólam külön is. Egy teljesen nyugodt kutya ült immár a lábaim előtt. Hálás pillantásokkal tekintett rám, én pedig annak örültem, hogy lehetőségem volt megismerni őt. Visszatértünk az állatotthonba, ahol lekerült róla a futóhám. Megsimogattam és ő veszettül csóvált. Most következtek a legnehezebb percek. El kellett köszönnöm tőle, ő visszatért a kennelbe, én pedig elmentem haza. Ennek persze nem így kellett volna történnie, hanem úgy, hogy Bingó hazatér a gazdijával az otthonába, és a meleg lakásban mind a ketten kipihenik a közös futást.

ürömi állatotthon, futás kutyával, állatmenhely, önkéntes,

Igen ez a része nagyon nehéz ennek a „munkának”. Viszont, ha minél többen vagyunk, akik rendszeresen tudunk ilyesfajta önkéntes feladatot vállalni, akkor az óriási lehetőség a gazdira váró kutyáknak addig is, míg kénytelenek a menhelyen élni. 2017 óta ível felfelé ez a tevékenység az állatotthon berkein belül, három éve pedig már külsős önkénteseket is fogadnak a sétákon kívül (mert arra is van lehetőség), hogy a kutyákat futni vigyék. Balogh Zsófitól ráadásul azt is megtudtam, hogy a futásra alkalmas kutyusoknak arra is van lehetősége, hogy versenyekre járjanak. HDR, canicross és kutyával is látogatható terepfutó versenyekre viszik őket rendszeresen, a közös edzések mellett. A biztonságos futáshoz korlátozott számban elérhető futóhám, futóöv, rugalmas szár, mindezzel a Musher Hungary támogatta a menhelyet. Ezekben a felszerelésekben fognak kutyusaik bemutatkozni a HDR Not Just Run versenyen, ahol idén is támogatják az Ürömi Állatotthont.

Ha szívesen csatlakoznál te is az Ürömi Állatotthon kutyával futó önkénteseihez, írj e-mailt ide: uromimenhely@gmail.com. Majd arra készülj, hogy első körben szeretnének veled megismerkedni, megtudni azt, hogy milyen a futómúltad, milyen a kapcsolatod a kutyákkal. A következő lépés, hogy elmennek veled és egy kutyussal egy próbafutásra a közelbe. Ha minden jól megy az ismerkedés során, megtaláljátok az összhangot, akkor indulhat a kutyával futás. Csatlakozhatsz az állatotthon futóköréhez, de önállóan is eljárhatsz a kutyusokkal futni, amikor az időd engedi. Ha beleszerettél egy négylábú futótársba a közös edzések során, és meghoztad a felelősségteljes döntést, akár örökbe is fogadhatod őt!

Losonc Timi terepfutó, ultrafutó ajánlása

2020 őszén voltam először az Ürömi Állatotthonban kutyával futni. Egy 30 kilométeres edzésem során lemozgattam három kutyát is, de nem egyszerre, hanem körönként mindig mást vittem el. Ez a táv sok lett volna egy kutyának, mert ennyit nem szoktak futni, így viszont rögtön három kutyát is le tudtam mozgatni. Bárkit várnak szeretettel, hisz nagyon kevesen végzik ezt a munkát és nem mindig van idő arra, hogy az alap ellátásuk mellett még fizikailag is mozgatni tudják az otthonban élő kutyákat. Figyelek arra, hogy minél több kutyával fussak, ne csak eggyel, hisz jó, ha többen kapnak lehetőséget a futásra. Szerintem nagyon jó érzés így segíteni, de a kutyákon is látszik a lelkesedés.

Ürömi Állatotthon, állatmenhely, futás kutyával, önkéntes,
Forrás: Vincze Zsófi

Vincze Zsófi futó és edző ajánlása

Aki eleve futáshoz is keres kutyát, annak nagyon jó lehetőség ez, mert egyből megtapasztalhatja, hogy milyen a választott kutyával futni. A menhelyen nagyon jól ismerik az ott élő kutyákat és tényleg olyat fognak ajánlani, aki a leendő gazdihoz jól passzol. Ha van lehetőséged és időd, érdemes akár több kutyával is kimenni futni egy-egy alkalommal, hogy minél többnek lehetősége legyen mozogni. Akár 20-20 percekre is vihetők, mert nekik ez a rövid idő is sokat jelent, te pedig megtapasztalhatod, hogy milyen sokfélék ők is. Ha kezdő kutyás vagy, először azt javasolnám, hogy sétálni vidd a kutyát, mert futás közben minden gyorsabban történik, emiatt gyorsabb reakciókra van szükség az embertől is. Egy kevésbé tapasztalt kutyásnak ez nem biztos, hogy egyszerű.