félmaraton,felkészülés,kezdők

Most simán megy a 10K? Akkor őszre meglehet a félmaraton is, csak néhány dologra figyelj a felkészülésnél!

Forrás: getty images
Olvasónk szeretne félmaratonon indulni, a felkészüléshez pedig Pulay Szilvi szakértőnk tanácsait kérte.

Kedves Szilvi!

Hogyan készüljek fel egy félmaratonra, ami szeptember közepén lesz? Jelenleg hetente 3 alkalommal futok 7-10 km-t az erdőben (nyomvonalon), vagy néha intervallt futópadon. Van atlétika pálya a közelemben, de számomra elég unalmas folyamatosan körbe-körbe futni. Elég lassú vagyok, a 10 km-t 1 óra 15-17 perc alatt futom le.

Hogyan növeljem az állóképességemet és a tempómat? (Az étrendemet tartom, teremben pedig hetente kétszer súlyzózom a futás melletti erősítő edzésként.)

Tisztelettel: Nóri

Szakértőnk, Pulay Szilvi válasza:

Szia!

Nem tudom, pontosan hogy állsz a felkészüléssel (pl. mióta készülsz), de az biztos, hogy egy idő után növelned kell majd a távot. Természetesen figyelj arra, hogy hétről hétre fokozatosan növeld a futások hosszát, hogy elkerüld a sérüléseket. Tehát, ha már bírod a 10 km-t akkor legyenek 12, később 16 km-es futásaid is (ha kell, lassan fuss, de a cél ezeknél az legyen, hogy bírd végig és ne sétálj bele a távba). Ezáltal sokat javíthatsz az állóképességeden, ami elengedhetetlen lesz majd a versenyen is. A gyorsaság növelésére pedig az intervall edzéseket, vagy váltogató-futásokat javaslom, ezekre a futópálya nagyon alkalmas. Hidd el, nem lesz unalmas egyik edzés sem!

Jó készülést!

HA NEKED IS VAN KÉRDÉSED SZILVIHEZ, ITT FELTEHETED. A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG IDE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG.