Borítókép: Fejben dől el - mire gondolj futás közben?

Fejben dől el - mire gondolj futás közben?

Bill Morgan és Michael Pollock a sportpszichológia egyik legfontosabb művét írták meg 1977-ben. Egy csapatnyi elit futót kérdeztek arról, mire gondolnak a verseny hevében. Aztán ezt átlagos futóktól is meg szerettnék volna tudni


Nem meglepő, hogy két csoport teljesen mást válaszolt: az elit futók a testükre figyeltek versenyzés közben, a többiek pedig megpróbálták elterelni a figyelmüket a versenyről.
Sokáig igyekeztek meggyőzni a futókat arról, hogy kövessék a legjobbak stratégiáját: engedjék le vállaikat, figyeljék a légzésüket és a lépéseiket.
Egy másik kutatás is megjelent a témában, mely Morgan és Pollock feltevését túl leegyszerűsítettnek találta.
Eszerint nem érdemes olyan dolgokra irányítanod a figyelmed, amit nem tudsz könnyen megváltoztatni (például a légzésed és a tartásod). Azzal viszont nincs gond, ha az érzelmeidre fókuszálsz.
A kutatók 32 veterán futó oxigénfeldolgozását vizsgálták, miközben:
1. a légzésükre fókuszáltak
2. a tartásukra figyeltek
3. az érzelmeikre koncentráltak
4. a futás közben támadt gondolataikkal foglalkoztak
Az első és második helyzetben jelentősen jött a futók oxigénfeldolgozása. “Ha az automatizált folyamatokra (mozgás, légzés) fókuszálsz futás közben, romlik az energiafeldolgozásod”- állítják a kutatók.
A második teszt eredménye sokkal objektívabb lett, mint Morgan és Pollock tanulmánya, hiszen előbbit mérésekkel igazolták, utóbbi pedig a futók véleményére volt kíváncsi.
Viszont az energia feldolgozásának elemzése nem egyenes út a sikerhez. A szakértők is kiemelték, hogy ha befelé koncentrálsz, negatív gondolatok is cikázhatnak a fejedben, főleg ha már sok kilométer van mögötted, vagy nehezebbé válik a verseny. Ebben az esetben érdemes a verseny utáni ünneplésre gondolnod, adjon ez erőt.