Borítókép: Ezeket jobb, ha csípőből tudod

Ezeket jobb, ha csípőből tudod

Számos futósérülés a csípőproblémákra vezethető vissza. Megmutatjuk, mit érdemes tudnod ezügyben.


Mi van a csípőben?


A csípőcsont: ez köti össze a törzs és a láb felső részének izmait, és futás közben elvileg nagyjából egy szintben kéne maradnia. Sokan azonban befelé tendálunk a térdünkkel, így a csípő alacsonyabbra kerül, ami azt eredményezi, hogy a láb alsó része rossz szögben csapódik be a földbe.
Nagy farizom: ez az erős, többszörösen rétegelt fenékizom elnyeli a becsapódást és erőt generál, ami segít az előre haladó mozgásban.
Középső farizom: elsősorban az egyensúlyozásban van szerepe, ami futásnál nagyon fontos, hiszen folyton csak az egyik lábunk van talajon.

A csípővel kapcsolatos sérülések


Alsó hátizom fájdalom: ez akkor következik be, amikor a csípő feletti izmok túl vannak erőlteteve, mivel próbálják kompenzálni a csípő gyengeségeit.
Csípőhajlító izomhúzódás: ezek az izmok azért vannak, hogy nyúljon a csípő – nem azért, hogy stabilizálja azt. Ha azonban a fenékizom nem működik megfelelően, a becsapódás tompítását kénytelen ez az izomcsoport elvégezni.
Combizom húzódás: a gyenge vagy nem megfelelően megdolgoztatott fenékizom plusz terhet ró a combra, ez pedig sérülést okozhat.
ITB szindróma: az összecsukló csípő és a befelé forduló térd feszíti az iliotibiális szalagot, ami annak sérülését okozhatja.
Futótérd: a gyenge csípő miatt megváltozik a biomechanizmus, és a térd befelé fordulhat. Ez pedig futótérdhez vezet.
Achilles ín-gyulladás: a csípőben lévő gyengeségek miatt túlterhelődnek azok az izmok, amelyek az előre történő mozgást segítik, ez pedig veszélyezteti az Achilles-ín egészségét.
Talpi fascia gyulladása: ha gyenge a csípő, kompenzál a vádli. Fokozott terhelés éri a láb alsó részét, ami a talpi fascia gyulladásához vezethet.