Borítókép: Egy hónapon keresztül minden nap megcsináltam 10 fekvőtámaszt. Íme az eredmény

Egy hónapon keresztül minden nap megcsináltam 10 fekvőtámaszt. Íme az eredmény

Azt mondják, az apró változtatások hatalmas eredményhez vezethetnek. A Women’s Health egyik szerzője, Kristen Domonell kíváncsi volt, mi történik akkor, ha átalakítja a hagyományos edzéstervét és egy hónapon keresztül minden egyes nap megcsinál 10 fekvőtámaszt. Íme, az eredmény.

Energikusabbnak éreztem magam

Általában kómás indul a napom, de amikor még a munka előtt letudtam az aznapi fekvőtámasz adagom, már akkor sokkal energikusabbá váltam, pedig még el sem jutottam a kávéfőzőig. „Ha kipróbálod, valószínűleg ezt te is érezni fogod, hiszen a mozgás növeli a pulzust és a szervezet maghőmérsékletét is, ennek hatására pedig kicsattansz az energiától"- mondja Jessica Matthews, szakértő.

„A fiziológiai válaszokon kívül - pszichológiai szempontból vizsgálva-, még egy rövid edzés is csökkenti az idegességet és a szorongást, javítja a hangulatot és pozitívabban tekintesz a világra tőle.”

Ez teljesen meggyőzött arról, hogy miért is érdemes időben felkelni és reggel letudni az edzést.

Izmosabb lettem

Persze, nem lett hirtelen szuperizmos karom ennyi idő alatt, de kidolgozottabbank tűnt a karom. Ezt a változást is van, aki jobban érzékeli magán, mások kevésbé, hiszen az edzés mindenkire másképp hat: vannak, akik könnyebben szednek fel izmot, mások kevésbé.

Erősebb lett a törzsem

„A fekvőtámaszt sokan karokra, mellizmokra való gyakorlatként aposztrofálják, pedig szabályosan végezve az egész törzsed megoldogztatja" - mondja Matthews.

„Sokan nem tudják, hogy ez egy teljes testet átmozgató gyakorlat. A mellizmokon, vállakon és karokon kívül szuper módszer a törzs erősítésére és stabilabbá tételére.”

Gyakorlással könnyebbek voltak

Jógaoktató vagyok, ezért abban a pillanatban, ahogy elkezdenek fáradni a karjaim és érzem, hogy nem teljesen szabályosan csinálom őket, inkább leteszem a térdeim, hogy megvédjem a vállaim. Egyik nap azt éreztem, hogy 5 szabályo fekvptámaszt sem tudok megcsinálni. Idővel viszont már ment úgy is, hogy a térdem nem tettem le.

A szakértő is megerősített ebben, Matthews is azt tanácsolja, hogy kezdőknek érdemes előbb a könnyített verzióval kezdeni és fokozatosan nehezíteni a sérülések elkerülésének érdekében.

Néha nagyon padlón voltam

Még a harmadik héten is előfordult, hogy nagyon nehéznek, szinte lehetetlennek éreztem a 10 fekvőtámasz teljesítését, még akkor is, ha előző nap simán ment.

Ez nem meglepő, hiszen a test minden nap változik, főleg, ha mást is sportolsz. „Mivel minden mozgásforma jó stresszt idéz elő a szervezetben - mikrorepedések keletkeznek általa az izomrostokban-, fontos, hogy hagyjunk elég időt a szervezetnek a regenerációra. Különösen akkor kell erre figyelni, ha például egy új sportot, vagy gyakorlatot próbálunk ki.”

A regeneráció persze nem azt jelenti, hogy egész nap a kanapén heverészel, hanem, hogy kevésbé intenzív, könnyebb gyakorlatot, mozgást végezz, mely fokozza a vérkeringést (ez fontos a regeneráció szempontjából) anélkül, hogy túlzottan megdolgoztatná az éppen regenerálódó izmokat (a fekvőtámasz esetében a mellizmok, a delták és a tricepsz).