Borítókép: Burpee variációk, amiktől jobb futóvá válhatsz

Burpee variációk, amiktől jobb futóvá válhatsz

Forrás: getty images
Kevés hatékonyabb gyakorlat létezik a burpee-nél.

Mivel erősít, alaposan felpörgeti a pulzusod és gyors erőkifejtésre ösztönöz, az egyik legjobb, amit elvégezhetsz. Pontosan emiatt futóknak is kifejezetten ajánlott, hiszen akár az időeredményeden is javíthatsz vele. Tökéletes bemelegítéshez, de akár egy résztávos edzésbe is beépítheted őket.

A klasszikus burpee is szuper, de más változatokat is érdemes kipróbálnod, hogy szórakoztatóbbá tedd az edzést. A következő variációknak ott a helyük az edzéstervedben!

Hagyományos

Mielőtt kipróbálnád a módosított verziókat, először tökéletesre kell fejlesztened a hagyományos burpee-t. A videón látható módon végezd el a gyakorlatot. 6-10 ismétlést csinálj belőle, a kört pedig 5-ször ismételd meg!

Burpee váltott lábbal

Futás közben is csak az egyik lábad ér a talajra - ez a variáció segít abban, hogy javuljon az állóképességed és erősebbé váljanak a lábizmaid. 5 ismétlést végezz a videón látható gyakorlatból oldalanként, összesen pedig 5 kört kell megcsinálnod.

Burpee indiánszökdeléssel

Javíthatsz vele a stabilitásodon - ami különösen terepfutásnál jön majd jól - és a lábad is erősítheted ezzel a verzióval. 5 körben 5 ismétlést hajts végre belőle!

Ugrásból kitörés burpee

A pliometrikus gyakorlatokkal is fejlesztheted az erőnléted, stabilitásod, ráadásul a csípőd környékén lévő izmok is dolgoznak a gyakorlat végrehajtása során. Inkább kevesebb ismétlést végezz belőle, de azok legyenek 100%-ig szabályosak! Ebből is 5x5 ismétlést végezz!

Burpee ugrásokkal

Az erős farizmok kulcsfontosságúak a futás szempontjából, hiszen gyorsabb és erősebb lehetsz, ha a feneked elég izmos. Az IT-szalag szindróma és a térdfájdalmak is megelőzhetőek a következő variációval, ami mind közül a legnehezebb. Ha megy, végezz belőle 5 körben 6-10 ismétlést!