maraton

4 dolog, amit fontos tudnod az első maraton előtt

Forrás: Getty Images
Ismerkedj meg a kihívással, mielőtt belevágsz.

Sokak számára csak egy tétel a bakancslistán, mások minden évben többször is teljesítik a maratoni távot. Pheidippidésznek köszönhetjük a kultuszt, a tényleges táv viszont az 1908-as londoni olimpián nyúlt meg. Ekkor a királyi család kérésére épp a lelátó előtt tűzték ki a célvonalat, 1921-ben pedig hivatalossá tették a 42 kilométert.

Idő

Eliud Kipchoge nem hivatalos versenyen futott már 2:00:25-ös időt, a hölgyeknél pedig Paula Radcliffe volt kifejezetten gyors (2:15:25). Ők hosszú évekig küzdöttek ezekért, nekünk mezei futóknak sokszor a 4 órás maraton a cél.

Felkészülés

Általában 12-20 hetes edzéstervekkel lehet abszolválni a távot, az idő természetesen attól függ, mennyire vagy jó formában. Futnod kell majd hosszúakat (30+ km), illetve a keresztedzés és az intervallok is nagyon fontosak.

Verseny

Rajtad múlik, hol teljesíted az első maratont, lehetőségekből biztosan nem lesz hiány. A The Majors, vagyis a nagy hatos kétségtelenül a legpatinásabb helyszínek csoportja. Tokió, Boston, London, Berlin, Chicago és a New York City Marathon. Ezekre bejutni nem könnyű, de szerencsés esetben egy jó szintidővel összejöhet. Természetesen itthon is teljesítheted a távot, több alkalmad is van erre az évben.

Felszerelés

Nincs univerzális recept, de az tény, hogy szükséged lesz egy kényelmes futócipőre. Akkor jársz a legjobban, ha ebben készülsz fel a versenyre, mert a hosszabb távokon fog kiderülni, mennyi stabilitást nyújt a lábbeli. Az is fontos, hogy úgy öltözz fel, mintha 15-20 Celsius-fokkal melegebb lenne a tényleges hőmérsékletnél. A tested nagyon hamar felmelegszik mozgás közben, a célhoz öltözz, ne a rajthoz. Ökölszabályként azt is szokták emlegetni, hogy versenynapon ne próbálj ki semmilyen új felszerelést.