Borítókép: Gyorsabb leszek, ha abbahagyom a dohányzást?

Gyorsabb leszek, ha abbahagyom a dohányzást?

A kérdésre William O. Roberts, kutatóorvos válaszol. Sejthető, hogy mit.


Nem vagyok rá büszke, de úgy futok, hogy közben 10-15 szál cigit elszívok hetente. Nemrég futottam életem leggyorsabb maratonját 3:18-as idővel, a legjobb félmaratonom 1:32, a legjobb 5K-m 19:02 volt. Tudnék javítani az időmön, ha letenném a cigit?”

Nem te vagy az egyetlen futó, aki dohányzik. Ami azt illeti, számos világklasszis maratonista dohányzott, mielőtt versenyezni kezdett. 2007-ben végeztünk egy kutatást, amelyben 50 olyan férfit vizsgáltunk, aki 1982 óta minden Medtronic Twin Cities Marathon versenyen részt vett. Némelyikük nagyon gyors volt, némelyikük nagyon nem. Megdöbbentett, hányan dohányoztak közülük korábban, de az még jobban sokkolt, hányan pöfékeltek még mindig. A legtöbb résztvevő „dugi” dohányos volt. A dohányzás részben indokolja, hogy a vizsgált futók egy bizonyos hányadának meszesedés mutatkozott a koszorúerén, ami a koszorúér megbetegedésének tipikus előjele.
Nehéz megjósolni, hogy ha kevesebb, mint egy doboz cigit szívsz el hetente, lesz-e látható javulás a futásodban, ha ezt is abbahagyod. Mint orvos azonban én nem is innen közelíteném a kérdést. A dohány egyik égésterméke a szén-monoxid (CO). Amikor CO kerül a tüdődbe, hiszen belélegzed, az megköti a hemoglobint (ez a kötés 200-szor erősebb, mint amikor sima Oxigént lélegzel be), ezáltal blokkolja az Oxigén szabad áramlását. Röviden és tömören: minden slukkal, amit beszívsz, kiiktatsz néhány fontos összetevőt a keringésedből. Ez természetesen kihat a mozgásodra is, hiszen ezáltal a vér az izmokba sem jut el megfelelően. Nem hangzik valami jó, igaz? Lehet, hogy emiatt nem megy három óra alá a legjobb maratonod? Nehéz lenne megmondani, de talán igen.
Nem mondok újdonságot: hosszútávon mindenképpen az a legjobb, ha nem dohányzol. A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azonnal csökken, ha végleg abbahagyod a dohányzást. Én azt vallom, hogy az életben az a cél, hogy minél tovább éljünk egészségesen, és minél gyorsabban meghaljunk, ha menni kell. Mint orvos, az a tapasztalatom, hogy a halál leggyakoribb oka a rák és a tüdőelégtelenség. Úgyhogy ha kicsit gyorsabb, és sokkal egészségesebb akarsz lenni, tedd le azt a cigit!