rozmaring

Micsoda? A rozmaring szagolgatása 75%-kal javíthat a memóriádon!

Forrás: pexels.com
A rozmaring az egyik legősibb gyógynövény. Amellett, hogy nagyon finom, számtalan problémára kínál hatásos megoldást. Például a memóriádon is javíthat!

Egy új kutatás szerint pedig a rozmaring szagolgatása a memóriára is szuper hatással van. A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport egy illattalan szobába ment be, a másikban viszont rozmaring illat fogadta őket. Itt különféle memória teszteket kellett végrehajtania mindkét csoportnak, az eredmények szerint pedig a fűszernövény illatában ülők 60-75 százalékkal jobban teljesítettek a teszteken.

Dr. Mark Moss, a kutatás vezetője elmondta, hogy szerették volna korábbi kutatások eredményeit megerősíteni, hogy a rozmaring valóban jó hatással van a memóriára és az agyműködésre.

Azt már korábban is tudták, hogy a rozmaring megvédi a szürkeállományt az öregedés negatív hatásaitól, mivel lassítja az agysejtek öregedését és fokozza a vérkeringést a területen, így sokkal több oxigén és tápanyag jut az agyhoz. Olyan természetes savakat is tartalmaz, melyek megvédik a sejteket és DNS-t a szabadgyökök által okozott károsodással szemben is.

Emellett sokan ajánlják ízüelti gyulladások, menstruációs fájdalmak kezelésére, de nyugtató, immunerősítő hatásairól is ismert. Jót tesz a hajnak és a bőrnek is, csillapítja a gyomorpanaszokat - igazi szuperfűszer!

Ha te is szereted az illatát, akkor mielőtt rászórnád a sült krumplira, mindenképp szagolj bele a fűszercsokorba, hiszen a memóriáddal is jót teszel ezáltal!