Borítókép: Így hozd ki magadból a legtöbbet 45-54 évesen

Így hozd ki magadból a legtöbbet 45-54 évesen

Forrás: getty images
A regenerációs időd nő, a teljesítményed viszont lehet, hogy romlik, azonban ez a korcsoport a leggyümölcsözőbb a futók életében.

Minden új csoport azt a lehetőséget hozza magával, hogy te legyél a legfiatalabb, szóval élményekből így sem lesz hiány! Például vannak, akiknek csak ekkor jut idejük a mozgásra, hiszen a gyerekek már kirepültek. Egy másik motiváció, ha megpróbálod kihozni a korcsoportodban magadból a legtöbbet, így a PB-k hajszolása helyett már a saját kortársaid között bizonyíthatsz.

Ugyanakkor, ha még nem igazítottad a tested változásaihoz az edzésterved, ebben az időszakban több sérüléssel is megküzdhetsz, mint korábban.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

„Az egészséged legyen az első, ne a fittséged”
tanácsolja Tom Cotner futóedző.

Az egészség megőrzésének egyik része, hogy erősíted az izmaid és megpróbálod megőrizni rugalmasságukat. A csípőhajlítókra és vádlikra érdemes különös figyelmet fordítanod, hiszen az alsó lábszárban gyakran jelentkezhet húzódás, ráadásul az öregedő vádlik kevésbé erősek. Ahhoz, hogy leteszteld, a tieid mennyire erősek, érdemes keresned egy 500 méteres emelkedőt, amin fuss fel (12-14%-os legyen). Minél kevesebb lépéssel jutsz fel, annál erősebb a vádlid. Ezt a tesztet vésd a fejedbe és párhavonta ismételd meg, hogy lásd, kell-e plusz figyelmet szentelned a vádlidnak.

A csípőhajlítók segítenek a térdemelésben és az előrelendítésükben - szóval a sebesség szempontjából fontos a szerepük. Ha ülőmunkát végzel, könnyen elvesztik erejüket és rugalmasságukat. A túl feszes csípőhajlítók combhajlító problémákat is okozhatnak, mivel előbbi izmok kötik össze a medencét a hát alsó részével, ezért ha túl vannak feszülve, megváltoztatják a medence dőlésszögét. Ennek következtében futás közben kevésbé dolgoznak a farizmok és a combhajlító is. Mi a megoldás? Az edzés!

Ezeken kívül fontos, hogy az esetek legnagyobb részében puhább talajon fuss, például rekortánon, vagy terepen, különösen akkor, ha tempós futást tervezel.

Amire figyelj:

  1. Találj magadnak motivációt, hogy ebben a korban is kihozd magadból a legtöbbet!
  2. Az újonnan felszabadult időt nyugodtan szenteld a futásnak.
  3. Erősítis és dolgozz a hajlékonyságodon!
  4. Fuss gyakran puha talajon!

Bónusz: a futás a menopauzával járó hőhullámokat is csökkenheti egy amerikai kutatás szerint - akár 30 perc is elég belőle, hogy jobban érezd magad!