Borítókép: Hasznos tanácsok futáshoz, ha sérülés miatt térdfájdalommal küzdesz

Hasznos tanácsok futáshoz, ha sérülés miatt térdfájdalommal küzdesz

A szakértőnkhöz, Vajda Zsuzsához érkezett kérdésből kiderül, mi okozhat térdfájdalmat, Zsuzsa pedig elmondja, mit lehet tenni ellene.

Kedves Zsuzsa!
19 éves lány vagyok, az RTK-ra jelentkeztem, és úgy tűnik, hogy fel is vettek. Januárban kezdődtek a térdproblémáim, ugyanis tavaly nyáron elkezdtem készülgetni az erőnlétire...olyannyira, hogy a 0-ról feltornáztam magam odáig fizikálisan, hogy egyhuzamban akár 14-16 km-t is letudtam futni. Nos, fokozatosan emeltem, meg mellette/előtte fociztam is, szóval sportoltam rendszeresen. Januárban az orvos azt mondta, hogy patellaín-gyulladásom van, utána 2 hónapig a pálya szélére kerültem, annyira nem bírtam hajlítani a térdem..közeledett az alkalmassági vizsga, így újra elkezdtem futogatni, elég volt természetesen 2 km-re is visszaszokni. Ez április 20-án volt, utána kezdtem el újra focizni is (suli szinten, tudom, hogy nem tesz jót a kitámasztások miatt). Lehet, hogy eleinte az volt a gond, hogy teremcipőben futottam, nem futócipőben, bár rekortán pályán mindig utóbbit választottam. Úgy voltam vele, hogy majd a nyáron rendbehozom a térdem a kiképzésre. Felkerestem egy profibb, elismertebb orvost, szteroid injekciót adott, valamint ő porclágyulást, illetve ínhüvelygyulladást írt diagnózisnak. A térdem azóta sem tökéletes, eltelt 7 (!!) hónap, azonban most újra el kellett kezdenem futni (5-7 km-t szoktam), viszont elöl, illetve oldalt fáj a térdem. Ez az orvos azt mondta, hogy ízületi probléma, el kell gondolkozni a pályán, hogy adottság-e, örökletes-e (valóban, édesanyámnak és nagymamámnak ugyanott fáj, ugyanúgy a bal térde). Azonban én nem szeretném feladni az álmaimat, valamint mostanság az okoz nagyobb problémát, ha rövidebb távot sétálok, utána képes akár 2-3 napig is folyamatosan fájni a térdem. Kattog, mert miért is ne, de ez mindenemre jellemző. Porcerősítőket, ízületvédőket, vitaminokat, sok mindent szedek, valóban mindent kipróábltam. Most UH kezelést írtak, azt szeretném majd végigcsinálni.

Szóval a kérdésem: ebből hogy lehet folyamatos terhelés mellett felépülni teljesen, valamint miért van az, hogy séta után jobban fáj, mint futás után?

A válaszát előre is köszönöm!

SZAKÉRTŐNK, VAJDA ZSUZSA VÁLASZA:

Kedves RTK-s Hallgató!

Mindenekelőtt nagyon becsülendő dolog a futás iránti elszántságod, örülök, hogy a céljaid eléréséhez szeretnél mindent megtenni!
Fontos tudnod azt, hogy a 4-5 hónapnyi felkészülés, teljesen a nulláról elérve a 14-16 km-t, nem mondható fokozatos teljesítésnek, ennél sokkal óvatosabban kellett volna készülnöd, főleg ha tudod, hogy van egy örökletes problémád. Jelenleg a legfontosabb feladatod, hogy a gyulladást megszűntesd. Jól gonolod azt is, hogy a porcok védelme érdekében, érdemes valamilyen porcképző készítményt is szedni. Amennyiben a gyulladás megszűnt, én csak akkor ajánlom a további felkészülést, a következő feladatok figyelembevételével:
1. Nagyon komolyan kell figyelned a bemelegítésre, amely a 15-20 percet is elérheti.
2. A felkészülés során figyelj a fokozatosság elvére, és legalább négy hetente tarts egy hét pihenőt!
3. Figyelj a futások utáni nyújtásra, különös tekintettel a négyfejű combizom, valamint a csipőhorpasz izom nyújtására, az időtartam itt is elérheti a 15-20 percet.
4. Soha ne feledkezz meg az erősítésről, hiszen gyakran a törzs izmainak a gyengesége okozza a sérülések kialakulását.
Összefoglalva a kérdésedre a válaszom: igen fel tudsz épülni teljesen, és ne mondj le a futásról, csak több időt fordíts a bemelegítésre, futások utáni nyújtásokra, valamint az erősítésre. Hogy séta után miért fáj jobban mint a futások után, arra egy tippem van, hogy a séta közben jóval hosszabb a támaszfázis, ezáltal hosszabb ideig terheled a térdizületedet, mint futás közben.

Amennyiben szükséged van további információkra keress nyugodtan, örömmel
segítek!

Üdvözlettel,
Vajda Zsuzsanna

Neked is van egy kérdésed, amit feltennél Zsuzsának? Kattints ide, itt megteheted! Ha szívesen megismernéd a többi szakértőnket is, vagy más témában kérdeznél, látogass el erre az oldalra!