Borítókép: Mik azok az elektrolitok és miért van szükségünk rájuk?

Mik azok az elektrolitok és miért van szükségünk rájuk?

Azt biztos tudod, hogy egy kemény és izzasztó edzés után pótolni kell az elvesztett elektrolitokat - például kókuszvízzel, vagy sportitalokkal. De pontosan mik ezek? És miért van szüksége rájuk a szervezetünknek?

Röviden: ezek olyan sók (kalcium, kálium, magnézium és a jó öreg asztali só), melyek pozitív és negatív töltést adnak a szervezetünknek. A töltéseknek pedig két funkciójuk van: szabályozzák a víz áramlását a sejtekből és a sejtekbe és az idegek működésében is fontos szerepük van.

Elektrolitok nélkül a sejtjeink meghalnának, vagy egyszerűbben szétdurrannának, annyira tele lennének. És mik azok az idegrendszeri impulzusok, amiben szerepet játszanak? A szívverésben, a légzésben és az agyműködésben.

Az edzés hatására viszont az elektrolitok a verejtékmirigyekbe kerülnek, melyekhez víz is keveredik, így megtelnek, majd a sós keverék a bőrön át távozik. A víz elpárolog - ezért érzed hűsítőnek az izzadást - és a bőrödön marad a só. Azért tanácsolja mindenki, hogy pótold az elvesztett sókat, mert ha túl sok elektrolit távozik a szervezetedből, problémák lehetnek a vérnyomásoddal, légzésseddel.

Mindenkinek fogyasztania kéne? Ha nem vagy profi sportoló, vagy nem futsz sokat, intenzíven, nincs szükség a neonszínű italokra. Egy félórás kardiózás után semmi szükség nincs a pótlásukra, ilyenkor a sima víz bőven elég! A sportitalokat pedig tartogasd a maraton lefutása utánra!