mazsola,aszalvány

Hogyan tartósítják a gyümölcsöket igazán hatékonyan?

A gyümölcsök tartósítására többféle módszer létezik, mint amilyen az aszalás és a kandírozás. Ezek a legtermészetesebb módok, amivel tartósítható úgy a gyümölcs, hogy az nem veszít az eredeti ízéből és a jótékony hatásaiból.�

Persze nem árt, ha különbséget teszünk az otthoni fogyasztásra szánt, házilag történő aszalás, illetve a tömegfogyasztásra készülő aszalás között.

Aszalás házilag

Mikor valaki a saját kertjéből származó vagy éppen felhalmozódott gyümölcsöket vagy zöldségeket kívánja tartósítani azért, hogy azokat később elfogyassza, akkor ahhoz nincs más teendője, mint beszerezni egy kisüzemi aszaló gépet, és nemes egyszerűséggel elkészíteni az aszalványokat.

A legegyszerűbb módja az aszalásnak, hogy 45-50 fokos sütőben melegíti a gyümölcsöt. Ebben az esetben a legfontosabb dolog az, hogy pormentesen történjen a szárítás, és nem utolsó sorban mozogjon a sütőben lévő levegő, így tökéletes aszalványokat kaphatunk.

Természetesen más a helyzet akkor, ha ezeket másoknak is készítjük, mivel ez jóval nagyobb felelősséggel is jár. Nem mellesleg bonyolultabb és összetettebb eljárást kíván.

Aszalás nagyüzemi szinten

Amikor a nagyközönség számára készülnek az aszalványok, akkor számos egyéb igénynek is meg kell felelnie. Hiszen fontos, hogy a gyümölcs szép és kívánatos legyen, emellett pedig őrizze meg az összes hasznos tulajdonságát is.

Éppen ezért a nagyüzemben készülő aszalványok esetében a gyümölcsöt még az érés folyamatában leszedik, így az keményebb, mutatósabb és nem mellesleg egységesebb látványt is nyújt. Mivel nagyon fontos szempont ilyenkor, hogy az aszalvány ne penészedjen és tökéletes minőségét, szavatosságát megőrizze egészen a fogyasztó asztaláig, így a legtöbb esetben szükség van más, egyéb tartósításra is.

Ez a legtöbb esetben kémiai módon történik, amitől sajnos az emberek jelentős része tart. Pedig mint oly’ sok mindennél, itt is a mérték a kulcs.

A tartósítás legenyhébb módja a kén-dioxiddal történő kezelés. Mivel légnemű, így szinte azonnal elillan, így nem lehet káros. Az a mennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy megőrizze a gyümölcs minden jó tulajdonságát, az messzemenőkig az egészségügyi szempontból megengedett határérték alatt van. Mivel ez az egyik legrégebbi módja a tartósításnak, így sokkal veszélytelenebb, mint mondjuk a különböző nitritekkel, nitrátokkal történő tartósítás.

Arról nem is beszélve, hogy amikor magyarországi forgalomba kerül egy termék, akkor az importáló cégnek kell elvégeztetnie a kötelező toxikológiai vizsgálatot. Ami ezen fennakad, az nem kerülhet forgalomba hazánkban.

Éppen ezért, ha aszalványokat fogyasztanánk a Magzsolától, bátran vágjunk bele, nem csak egy finom élménnyel, de számos jótékony hatású vitaminnal és antioxidánssal leszünk gazdagabbak!