agy

A nagyobb has tényleg összezsugoríthatja az agyat?

Forrás: Getty Images
Egy friss tanulmány szerint a túlsúly memóriazavart okozhat.

A hasi zsírt több kutatás is kapcsolatba hozta már a szívbetegséggel és a rák különböző fajtáival, de most az agykapacitásra gyakorolt hatásait figyelték meg. A szakemberek szerint a BMI befolyásolja az agyban található fehér- és szürkeállomány méretét. Közel 10 ezer ember adatait használták fel a kutatások során, akik átlagosan 55 évesek voltak. A magasabb BMI-vel rendelkező embereknél regisztrálták a legnagyobb szürkeállomány-csökkenést.

Egészen egyszerű a helyzet: azok az emberek, akik nagy mennyiségű hasi zsírt halmoznak fel, azt kockáztatják, hogy megnő a zsírszövetek száma az agy középső részében, ami a termelődő citokin révén negatívan befolyásolja a neurotranszmitterek hatékonyságát. Utóbbiak felelősek az agyba érkező ingerületek szállításáért
magyarázta Mark Hamer.

A szakember szerint az önmagukat elhanyagoló emberek a csökkenő szürkeállomány miatt memóriazavart és agysorvadást kockáztatnak.

Felmerül a kérdés, hogy ellenkező esetben, - vagyis egészséges életmód és rendszeres edzés mellett - növelni tudjuk-e az agykapacitást?

Hamer rögzítette, hogy a rendszeres mozgás az agy egészségre pozitív hatással van. Ez részben azért van így, mert ezek az emberek általában helyesen étkeznek és nem dohányoznak. Nincs mese, mozogni kell minél többet, segítünk is ebben: