Borítókép: Hogyan éld túl az első komolyabb sérülésedet? Szakértőnk elmondja!

Hogyan éld túl az első komolyabb sérülésedet? Szakértőnk elmondja!

Forrás: getty images
Olvasónk most esett át az első komolyabb futósérülésén, szakértőnknek pedig a következő kérdést tette fel:

Kedves Kata!

Hogyan lehet "túlélni" az első komolyabb sérülést lelkileg és testileg? Tegnap derült ki, hogy részleges bokaszalag-szakadásom van. Világéletemben sportoltam (hol több komolysággal, hol kevesebbel) szerencsére a sérülések mindig elkerültek, így amikor meghallottam, hogy 6 (!) hétig pihennem kell, teljesen elkeseredtem. Heti négyszer futok, mellette Crossfit-edzésre járok hetente kétszer, tavasszal félmaratont szerettem volna futni. Soha nem jól jön egy sérülés, de így a felkészülésemet keresztbe húzta, rendesen. Valóban 6 hétig semmi sport? Az erősítő edzések beleférnek? Milyen rehabilitációt javasolnál? Mérhetetlen szomorúsággal tölt el ez az egész.
Köszönöm a válaszod!

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Kérdező!

Nehéz a "Hogyan lehet ezt túlélni?" című kérdésre válaszolni.

Először is, amíg a fájdalom nem szűnik, gondolom addig eszedbe sem jutna futni, legalábbis nagyon remélem. A szövetek regenerációja és gyógyulása miatt szükség van 6 hét pihentetésre, viszont ez nem jelent teljes inaktivitást. A fokozatosság elve szerint először tehermentesítjük a végtagot, ilyenkor 2 mankóval járunk, de fekve/ülve lehet fájdalommentes helyzetben és tartományban mozgatni a sérült végtagot. Majd csak 1 mankóval jarunk - ez már részterhelés -, ilyenkor nagyon mozgástartomány és több mozgás lesz kivitelezhető panaszok nélkül. Végül támasz nélkül folytatjuk a járás gyakorlását, törekedve a szimmetrikus terhelésre.

Amint a duzzanat lejjebb megy, a lábadat stabilabbnak fogod érezni. Amint megszűnik a fájdalom, a terhelést is jobban fogod bírni, így fokozatosan kezdhetsz majd visszatérni a mozgásaidhoz.

Másodszorra, kötelező felkeresni egy gyógytornászt, mivel a rehabilitáció nem elhanyagolható, ha szeretnél a sportba visszatérni!

Harmadszor pedig, egy olyan embernek tetted fel a kérdést, aki többször élt meg ilyen sérülést aktív sportoló korában, sőt, teljes szalagszakadása is volt és láss csodát, még életben van! :) (a sportos életet pedig nem a korábbi sérülések miatt hagyta el!)

Így javaslom a pihenést, a fokozatos terhelést (fekve/ülve mozgatást, úszást, óvatos mobilizálást, gyógytornász felkeresését)

Ha a továbbiakban segíthetek, állok a rendelkezésedre!

Rajnay Kata

NEKED IS VAN KÉRDÉSED KATÁHOZ? ITT FELTEHETED! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG ERRE A LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG.