B-vitamin

B-vitaminokkal sokat tehetsz azért, hogy álld a sarat

Forrás: unsplash
A B-vitaminok sokat segítenek a megfelelő energiaszint fenntartásában, ezért is fontos futóként odafigyelned a bevitelükre.

Összesen nyolcféle B-vitamin létezik, és minél aktívabb életmódot folytatsz, annál többre van belőlük szükséged, hogy a sovány izomszöveteidet megtarts és ne legyen gond a teljesítményeddel.

Mindegyik mikrotápanyag fontos szereppel rendelkezik, ismerd meg őket jobban!

B1-vitamin (thiamin)

A szénhidrátból, fehérjéből és zsírból állít elő energiát, emellett az idegrendszer működéséhez is fontos, valamint az emésztőrendszert is támogatja. Tojásból viheted be a legegyszerűbben.

B2-vitamin (riboflavin)

Szintén a tápanyagok energiává alakításában van szerepe, emellett a sejtek működéséhez is nélkülözhetetlen. A mandula szuper forrása.

B3-vitamin (niacin)

A niacin a sejtek energia-anyagcseréjéhez szükséges, egyes hormonok előállításához is fontos, valamint a méreganyagoktól való megszabadulásban is van szerepe. A teljes kiőrlésű gabonákban található meg.

B5-vitamin (pantoténsav)

Segít a szénhidrátok és fehérje lebontásában. A paradicsom szuper forrása, főzve pedig még több vitamint tartalmaznak.

B6-vitamin (piridoxin)

A B6-vitamin a szervezet energiaraktározásában játszik szerepet, emellett a hemoglobin előállításához is nélkülözhetetlen. A szárnyosok húsa bővelkedik benne.

B7-vitamin (biotin)

Egészségesen tartja a sejteket, erősíti a hajat és a körmöket. Emellett segít a vércukorszint szabályozásában és a zsír lebontásában is. A brokkoli szuper forrása.

B9-vitamin (folsav)

Az új sejtek előállításához szükséges, kismamáknak is ajánlott, ugyanis a magzat egészségének megőrzésében is szerepet játszik. A sötétzöld levélzöldségek, mint a kelkáposzta vagy a spenót nagyon gazdagok benne.

B12-vitamin (kobalamin)

A vörösvérsejtek előállításához nélkülözhetetlen , emellett az idegrendszer működéséhez is fontos. A tejtermékekben és vörös húsokban található meg.

Íme néhány zöldség, ami a B-vitamin mellett más fontos tápanyagokat is tartalmaz: