véradás, véradás futóknak, véradás folyamata,

Amit a futóknak érdemes tudniuk a véradásról!

Forrás: Kinga Krzeminska / Getty Images
A COVID-19 világjárvány 2020-as kitörésével drámaian visszaesett a véradások száma világszerte, ami lényegében érthető, viszont ez a helyzet komolyan lecsökkentette a vérbankok és így a kórházak vérkészletét. Ha futóként megteheted, hogy vért adsz, az nagyszerű, az edzések során viszont érdemes pár dologra odafigyelni a véradást követően.

De mire számíts véradáskor?

Természetesen első körben megvizsgálják, hogy az állapotod megfelelő-e a véradáshoz, ha ez megtörtént és adhatsz vért, akkor pár perc alatt leveszik az adományozott mennyiséget, ami nagyjából 450 ml. Fontos, hogy előzetesen készülj fel a véradásra. Egyrészt a táplálkozásoddal segítheted a hemoglobinszint fenntartást, ehhez vasban és C-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztanod, másrészt igyál nagyobb mennyiségű folyadékot, esősorban vizet.

Mi történik véradást követően?

A véradás leggyakoribb azonnali következménye a szédülés, izzadás, esetleg ájulás is előfordulhat, ám ezek a kellemetlenségek rövid időn belül elmúlnak. Futóknál fontos ügyelni arra, hogy a véradást követő néhány hét során ne tegyék ki a szervezetüket extra nehéz terhelésnek. Egészséges szervezet számára mindössze 48 órára van szükség ahhoz, hogy pótolja az elveszített vérmennyiséget (plazmát), de maguknak a vörösvértesteknek több hétbe is telhet, mire újraépülnek. Ezért ekkor is lényeges a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel, ezzel tudsz extra támogatást nyújtani a szervezeted számára a véradást követő helyreállítási folyamatokhoz.

véradás, véradás futóknak, véradás folyamata,
Forrás: Getty Images

A regeneráció során érezheted magad a szokásosnál fáradékonyabbnak, a futások is lehetnek jóval erőtlenebbek. Segítheted a folyamatot azzal, ha teljes egészében kihagysz pár napot és pihensz véradás után. A vörösvértestek oxigént szállítanak a szervezeten keresztül, így logikus, hogy enyhén csökkentett oxigénellátás mellett kevesebb energiád lesz edzés közben.

Ha már jobban érzed magad, a szokásos módon folytathatod a futásokat. Fontos, nagy verseny előtti 4-6 hétben érdemes elkerülni a véradást, hogy bőséges vérellátással rendelkezz a minél jobb teljesítményhez.

A visszaépülés nagyjából három hetet vesz igénybe, ha ebben az időszakban érzel fáradékonyságot, teljesítményesést, jusson eszedbe, hogy állhat a háttérben a véradás. Évente maximum 4-5 alkalommal adhatsz vért.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Az adományozott vér felhasználása

Miután megvizsgálták és egészségesnek találták a véredet, számos betegen segíthet. Súlyos traumát szenvedett sérültek, daganatos betegek vagy akár koraszülöttek gyógyításában is fontos szerepet játszik a transzfúzió. Az adományozott vér három elemre oszlik: plazma, vörösvértestek és vérlemezkék, amelyek fontosak az alvadáshoz, ha egy ér vagy véna sérült. Ezek mindegyike más-más beteghez kerülhet, ami azt jelenti, hogy egyetlen adomány akár három életet is megmenthet.