cukorfogyasztás,hozzáadott cukor

3 egyszerű módszer a cukorfogyasztás csökkentésére

Forrás: Getty Images
Szó szerint a cukor ad tápanyagot a futáshoz, de például a gondolkodáshoz is szükség van rá. Ugyanakkor túlzott fogyasztása (akár természetes, akár hozzáadott változata), épp az ellenkező hatást válthatja ki: lassulás, tompulás, csökkenő agyi tevékenység, s persze súlygyarapodás.

A helyzet az, hogy ha egyáltalán nem fogyasztunk hozzáadott cukrot, a szervezet tökéletes működésre képes akár aktív, akár nyugalmi állapotban. Az fontos ugyanakkor, hogy kiegyensúlyozott étrendet tartsunk, amely gyümölcsöket, egészséges szénhidrátokat, például édes burgonyát, sütő tököt és és gabonaféléket is tartalmaz. Ezekben mind található cukor. Mindemellett persze alkalmanként 1-1 tudatos kényeztetés süti formájában simán belefér.

A cukor leginkább „tiltott” formája a „hozzáadott cukorként” említett adalék, amely számos olyan egészségesnek vélt ételben megtalálható, mint például az ízesített joghurt, ketchup, salátaöntetek, de még a bolti ételízesítőkben is.

Három olyan módszert mutatunk, amelyek segítenek csökkenteni a hozzáadott cukrok bevitelét.

1. Mindig fusd át az ételek összetevőit tartalmazó címkét a „hozzáadott cukrok” miatt!

Az élelmiszerek összetevőinek címkéje kötelező jelleggel kell, hogy tartalmazza a hozzáadott cukor mennyiségét a teljes cukortartalmon túl. Önmagában érdekes vizsgálat látni, hogy a teljes cukortartalom milyen arányú hozzáadott cukortartalommal rendelkezik. A cél az, hogy olyan ételeket fogyassz, amelynek zéró a hozzáadott cukortartalma.

hozzáadott cukor,cukorfogyasztás,cukorfogyasztás csökkentése
Forrás: Getty Images

2. Igyál több vizet!

Ha úgy érzed édes íz után vágyakozol, fogyassz el 1-2 pohár vizet, mert a szomjúság gyakran éhségként jelentkezik. Az is szuper – bár időigényesebb – hogy ilyenkor egészséges frissítő italt készítesz: például citrusfélék, eper, ananász, uborka levét pici mentával vagy citromfűvel ízesítve fogyaszd vízzel hígítva. Állíts be negyed óránként folyadékfogyasztásra figyelmeztető jelzést a telefonodon, futós napokon bővítsd a mennyiséget!

3. Vond be a párodat, legjobb barátodat vagy kollégádat a cukorcsökkentő törekvésedbe!

Beszéld meg a segítőddel, hogy mire készülsz és miért fontos számodra, hogy csökkentsd a cukorfogyasztást. Kérd meg őt, hogy legyen a mentorod ez ügyben, és hatalmazd fel, hogy megállítson, lebeszéljen, ha arra készülsz, hogy hozzáadott cukros élelmet fogyassz. Össze is írhatod neki, hogy pontosan mi a célod ezzel: szeretnél javítani a sportteljesítményeden, szeretnél fogyni, vagy csak egyszerűen szeretnél egészségesebbé válni, a lényeg, hogy tedd nyilvánossá a tervedet, amivel egyébként lehet, hogy magad is ösztönözni fogsz másokat arra, hogy csatlakozzanak hozzád ebben a projektben!