nassolás,édesség

Majd megveszel egy kis édességért? Nem is hinnéd, milyen apróság képes befolyásolni a sóvárgást!

Forrás: Getty Images
Egy ideig minden flottul megy, már ami az edzést és a helyes étkezést illeti, aztán egyszer csak durva nassolhatnék tör rád, és ilyenkor tutira elgyengülsz? Van egy apróság, ami sokat segíthet ezen!

Te is észrevetted, hogy valahányszor kijutsz futni a zöldbe, akár csak egy rövid séta erejéig, a stressz-szinted jelentősen csökken? A dolog nem véletlen, egy friss kutatásból kiderült, hogy azok az emberek, akik többször vannak a természet közelében, több zöldet látnak, akár csak az ablakukból is, sokkal kevésbé hajlamosak izgalomba jönni az édességektől, a kávétól és az alkoholtól.

A Health & Place folyóiratban közzétett tanulmányban 149, 21-65 év közötti személyt vizsgáltak. Az általuk kitöltött online kérdőívekben a tanulmány készítői a demográfiai kérdések mellett a közvetlen környezetükről, a depresszióról, a szorongásról érdeklődtek, valamint az olyan egészségtelen dolgok fogyasztásáról, mint az édességek, a kávé, a nikotin és a koffein. A résztvevőknek egy 11 pontos skálán kellett értékelniük, mennyire vágynak ezekre a dolokra.

A kérdőív kitöltését követően a kutatás készítői meghatározták, hogy a kérdésekre válaszolók nagyjából mennyi időt töltenek el zöld környezetben, mennyit látnak a természetből például a házuk ablakából.

A kutatás eredménye az lett, hogy akik többet vannak a természet közelében, azok sokkal kevésbé vágyakoznak a nasik, az egészségtelen dolgok iránt.

nassolás,édesség
Forrás: GettyImages

A tanulmány azt sajnos nem vizsgálta, hogy mi történik, ha valakinek növelik a zöld környezet közelében eltöltött idejét: mondjuk egy ideig olyan helyen dolgozik, ahol nincs vagy nem a kertre néz az ablak, majd onnan átkerül egy olyan helyre, ami abszolút a zöld közelében van, és egész nap a természetet láthatja. Az azonban egyértelmű, hogy a természet látványa javítja a hangulatunkat, és ezáltal kevésbé kívánjuk a csábító ételeket.

A természettel való értintkezéshez már korábbi kutatások is társították a jobb általános közérzetet, ez pedig már önmagában csökkenti az állandó sóvárgás utáni hajlamot
vallja Leanne Martin, a tanulmány vezető szerzője, a Plymouth Egyetem pszichológiai iskolájának egyetemi hallgatója.

A szakértő megjegyezte, hogy a fenti kutatás eredménye nem függ az emberek fizikai teljesítményétől, korábbi felmérések viszont már kimutatták, hogy a sportolás bizony remek hatással van a szellemi és fizikai teljesítőképességeinkre.

Ha tehát úgy érzed, nehezen bírkózol meg az állandó nassolhatnékkal, töltsd el sokkal több időt a szabadban, tedd át az íróasztalodat az ablak mellé, legyél minél többet a természet közelében - és persze kezdj el futni!