kozossegi futas kezdok

Kitartóbbá tehet-e, ha közösségben kezdesz futni?

Forrás: KESZ Facebook
A közösségi futások a tavaszi széllel is új erőre kapnak, de vajon meddig marad a kezdeti lelkesedés kitartó, főleg a kezdő futók körében? A tapasztalatokról CKPéterrel, azaz Czeller-Kovács Péterrel, az egyik legnépszerűbb budapesti közösségi futócsoport vezetőjével beszélgettünk.

A Kedd Esti Szeánsz az egyik legrégebbi budapesti közösségi futás. Hány éve vagytok pontosan jelen a futóéletben?

Borbély Jani barátommal emlékeim szerint 2012 februárjában mentünk fel először a Hármashatár-hegyre terepfutni, azaz idén már 11 éves a KESZ. Ezzel tudomásom szerint a legrégebbi, ma is működő közösségi terepfutás képzeletbeli címe a miénk.

Hogy indultak ezek a kedd esti körözések?

Jani 2012-ben egy ideje már SZESZelt. Ez volt a Szerda Esti Szeánsz egyezményes rövidítése, ami azóta sajnos már megszűnt, pedig legenda volt a javából. Én ekkor még csak aszfalton koptattam a cipőimet, de nagyon vágytam a terepes kalandokra, így az egyetlen, mindkettőnknek szabad estét néztük ki a sötét, és félelmetes (amúgy nem az) erdővel való közös ismerkedéshez. Így kezdődött a "minden kedden 19 óra", ami azóta is tart.

Mi volt eddig a legnagyobb létszám, amivel megindultatok futni?

A legnagyobb létszám a 100. KESZ alkalmával volt, amikor 100+ fővel kocogtunk egy kört a HHH-n. Az átlagos létszám mostanság egyébként inkább 5-15 fő között mozog (a téli időszakban egyébként is csak a legelvetemültebb arcokkal lehet találkozni.

kozosseg futas
Forrás: KESZ Facebook

Mi alapján dől el az útvonal?

Totális a diktatúra, azt futjuk, amit én kitalálok! Ez persze nem teljesen igaz, vannak olyan alkalmak, amikor valaki másnak van jó útvonal-ötlete a csapatban, máskor pedig vendégségbe megyünk. Csipi pédául a Merzse-mocsárban, Olcsák Józsi a Kevélyen, míg Tarjányi Jani barátoim Biatorbágyon látott bennünket vendégül.

Mi a tendencia, tavasszal több a kezdő futó nálatok is?

A tavasz beköszöntével nálunk is növekszik általában az új futók száma. Ugyanakkor ősszel sokszor vannak új lányok a csapatban, akik a korai sötétedés miatt nagyobb biztonságban érzik magukat, ha nem egyedül futnak az erdőben.

Mennyien szoktak érkezni hozzátok a teljesen kezdő futók?

Időről-időre keresnek meg bennünket kezdő futók, őket inkább tanácsokkal tudom ellátni, hogy mit, hogyan érdemes kezdésnek csinálni, de sajnos egymagam nem vagyok alkalmas arra, hogy a kezdőknek is segítsek, és a haladóbb társakkal is együtt fussak, és persze az erdőbe sem küldhetek be egyedül senkit bolyongani, kellő helyismeret, tapasztalat nélkül. Korábban, még a COVID előtt volt pár alkalom, hogy majdnem teljesen kezdő futókkal - nem keddi napon - elmentünk pár kilométert kocogni-futni-gyalogolni a hegyre, ha a jövőben is lesz erre igény, akkor szívesen szervezek ilyen alkalmakat.

Mi a személyes véleményed, kitartóbb marad az a futó, aki közösségben kezd el futni?

Azt gondolom, hogy az emberek kitartását elsődlegesen a saját belső elhivatottságuk, céljaik határozzák meg. Hosszú távon nem feltétlenül elegendő egy újévi fogadalom, a “beachbody” vagy a feszes fenék iránti vágy, ahogy önmagában egy közösséghez tartozás sem. Másrészről egy igazán elhivatott futót a demotiváltságból, vagy egyéb neghéz helyzetekből egy csapat, közösség ki tud mozdítani, segítségére lehet az, ha valahova tartozik.

Kik csatlakozhatnak hozzátok? Van-e bármilyen előfeltétel?

Bárkit szeretettel várok, várunk, ugyanakkor alapvetően jó, ha az új futótársunknak van már terepen tapasztalata, és 10-15 kilométeres távokat teljesíteni tud. Ha aszfaltos futóklént próbálná meg a terepfutást, akkor az, aki síkon 55 perc, vagy kevesebb idő alatt le tud futni 10 km-t, biztosan jó élményekkel gazdagodva fog hazatérni élete első Kedd Esti Szeánszáról.

De bárki, aki kedvet érez a csatlakozáshoz bátran írjon nekem, vagy a Kedd Esti SZESZ Facebook, Instagram oldalán vegye fel a kapcsolatot velünk, támogató, segítő közösség vagyunk megtaláljuk a módját a csatlakozásnak.

Forrás: KESZ Facebook