Borítókép: A hátadra is szánj időt! Szuper gyakorlatok a gerinced mobilitásának fejlesztésére

A hátadra is szánj időt! Szuper gyakorlatok a gerinced mobilitásának fejlesztésére

Forrás: getty images
A gerinc mobilitásának hiánya megváltoztathatja a többi testrészedre nehezedő nyomást, ezáltal sérülésekhez vezethet, állítja egy amerikai folyóiratban megjelent kutatás.

A tanulmányban részt vevő futók gerincének elfordulását megakadályozták. Ily módon a sportolók testére erősebben hatott a talajra érkezés ereje.

„A gerinc és a csípő azok a motorok, melyek az emberi testet mozgatják, futás közben.”
állítja Joseph Morley, a kutatás vezetője.

Ahhoz, hogy elkerüld a sérüléseket, muszáj figyelmet fordítanod a gerinced mobilitásának fejlesztésére is. Morley a következő gyakorlatokat javasolja, melyekkel a medencéd és lábaid mobilitása is javulhat:

Futás előtt: törzsfordítás

Állj csípőszéles terpeszbe, majd fordulj el jobbra, aztán balra. A csípőd végig nézzen előre, a karjaid viszont engedd szabadon mozogni. Fokozatosan növeld a mozgástartományt, végig tartsd magad kihúzva. 30-60 mp-ig végezd.

Futás után: T-nyújtás oldalfekvésben

Feküdj a bal oldaladra, a térdeid hajlítsd be 90 fokban, a karjaid pedig legyenek nyújtva. A térdeid szorítsd egymáshoz, a jobb karod pedig emeld fel és nyújtsd jobbra, ahogy csak tudod. Maradj így 30-60 mp-ig, majd ismételd meg a másik oldalon is.

Futások között: Törzsfordítás térdelőtámaszban

Ereszkedj négykézlábra, de a csípőd nyomd kicsit a térdeid vonala mögé. A jobb kezed tedd a tarkódra. Fordítsd el a törzsed balra, majd jobbra. Összesen 2x10 ismétlést hajts végre oldalanként.