Borítókép: A tökéletes cross tréning: TRX

A tökéletes cross tréning: TRX

Ha szeretnél gyorsabb, energikusabb lenni, vagy csak hosszabb távokat futnál, nagyon hasznosak a teljesítményed fejlesztésében a különböző keresztedzések. A TRX pedig mind közül az egyik legjobb!


A TRX eszközt Randy Hetrick fejlesztette ki az amerikai haditengerészet elit alakulata számára 2000 körül, azóta pedig az egyik legnépszerűbb fitneszeszköz lett, és bárki számára elérhető. Maga az eszköz egy hevederekkel ellátott kötél, amit fára, vagy állványra is fel lehet helyezni, ezzel teszi lehetővé, hogy bárhol edzhess vele. Mivel az ellenállás a saját súlyod, nem csak a bizonyos gyakorlatoknál megdolgoztatott izmok erősödnek, hanem a mélyizmok is folyamatosan. De miért is olyan jó futók számára? Szakértőnk segítségével eláruljuk:
1) „Egy futóversenyre való felkészülés során a combon és a farizmon kívül különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a törzsizmok erősítésére, fejlesztésére, a hasizmokra és a mely hátizmok megerősítésére. – kezdi Vörös Katalin, TRX- és személyi edzőGyakori probléma a derék- vagy hátfájás futóknál (is), ami mögött gyakran az állhat, hogy gyenge a hátizom. A TRX ebben rengeteget segíthet, hiszen hatékonyan fejleszti a törzsizmokat.” Persze ez nem csak a futáshoz hasznos, hanem a mindennapi életben is!
2) TRX-kel erősíteni lehet a core izmot, ami azoknak az izmoknak az összefoglaló neve, amik stabilizálják az ágyéki gerincszakaszt. „Ezek a gerincfeszítő izmok, a hasizmok, és medence körüli izmok. Segítenek, hogy az ízületek helyes pozícióban legyenek, így megelőzhetőek a fájdalmak és sérülések” - magyarázza az edző.
3) A TRX-nek nagy előnye, hogy a kötél kis helyen is elfér, így akár a futóedzésre is magaddal viheted, majd felakasztod egy fára, és könnyedén elvégezheted a gyakorlatokat. „Nem csak az erőt, de az állóképességet, a koordinációt és hajlékonyságot is fejlesztheted vele, és kíméli az ízületeket.” - mondja Vörös Kata.
4) „Nincs életkorhoz kötve, bárki elkezdheti a saját szintjének megfelelően végezni a gyakorlatokat,. Eleinte érdemes ellátogatni egy csoportos órára, vagy edzőhöz, hogy megtanuld a különböző gyakorlatokat” - teszi hozzá.
Íme egy kis ízelítő: