futás,futók,tévhitek

„A futás tönkreteszi a térded” - és még 5 mítosz, aminek ne dőlj be

Forrás: Getty Images
A futást, mint mindent, övez néhány tévhit, ami miatt sokan nem mernek belekezdeni a futásba, esetleg kishitűek miatta, pedig ezeknek nem szabadna bedőlni!
  1. Csak futóalkattal lehet jól futni. Már többször írtunk róla, hogy természetesen könnyebb azoknak futni, és nehezebben is sérülnek le, akiknek atletikusabb a testalkatuk és keskenyebb a csípőjük, viszont a futás mindenkié, és bárki futhat, bárki futhat jól.

  2. A futás olcsó! Na persze… épp nemrég írtunk arról is, hogy milyen költségekkel jár a futás, és nem csak arról szól, hogy egy jó cipő kell hozzá.

  3. A futás unalmas. Aki ezt mondja, még nem vett részt közösségi futáson, nem volt erdőben, sosem résztávozott és egy haverjával sem ment el egy jó kis csacsogós futásra. Mindezek izgalmassá és változatossá tehetik az edzéseidet.

  4. A futás tönkreteszi a térdedet és egyéb ízületeidet. Több kutatás is bebizonyította már, hogy ez az állítás totál hülyeség, és nincs összefüggés. Ha valakinek alapból problémás ez a téma, akkor természetesen a futás is rásegít, de biztosan nem ettől alakul ki. Persze, figyelj oda a cipőválasztásra, a keresztedzésre és megfelelő futótechnikára, mert csak így tarthatod egészségesen a tested.

  5. Ha belesétálsz egy versenyen a távba, akkor igazából csaltál. Rengeteg futó gondolja így, pedig marhaság! Néha az a pár méter séta az, ami átlendít a nehéz pillanatokon és frissíteni is könnyebb úgy, ha nem vágtázol. A végén ez úgyis beleszámít az idődbe, ne szégyenkezz miatta.

  6. Órákat kell ahhoz egyhuzamban futni, ha fogyni szeretnél. Persze, remek zsírégető edzés egy alacsony intenzitású hosszú futás, de az intervall edzések utóégető hatása is elképesztő. Úgyhogy nyugodtan váltogasd az edzéstípusokat!