Orvosai azt mondták, felejtse el a sportot, két évvel a sérülés után mégis maratont futott: interjú Malatinszky Zsófiával

chi running,maraton,50 km,malatinszky zsófia,fáradásos törés

Malatinszky Zsófia 2008-ban futotta első maratonját, majd 2012-ben olyan fáradásos törést szenvedett, hogy az orvosok azt mondták, többet nem fog futni. Hónapokkal később tudott újra lábra állni, majd elsajátította a ChiRunning technikát, Magyarországon egyedüliként oktatja is. Tavaly több maratonon futott 3 órán belüli időt, március elején pedig a Sixard 50 km-es távján nyert és 3:34–es célidejével nemzetközi „A” szintet futott, kvalifikációt szerezve a világbajnokságra.

RW: Gratulálok a Sixard 50 km-es távján elért első helyezésedhez. Hogyan élted meg a versenyt?

MZs: Harcoltam a frissítéssel, mert tudtam, hogy azon fog múlni (ez is), és a hányinger meg az eléhezés hullámvasútján utaztam. A körönkénti 6 db kanyar az első 15 km-en belül betett a csípőmnek, de aztán harminc valamennyinél elmúlt. Egész addig azon vacilláltam, hogy ha még jobban elkezd fájni, kiállok. Szerencsére nem kellett, így sikerült egyenletes tempóban végigfutnom.

RW: Repüljünk vissza az időben. Évekkel ezelőtt volt egy igen komoly fáradásos törésed. Hogy történt?

MZs: 2012-ben történt, akkor azt gondoltam, nagyon kevés előjele volt. A sérülés előtt már egy hónappal furcsán fájt a bal csípőm. Valamikor fájt, valamikor nem. Nem igazán voltak korábban futósérüléseim, viszont nagyon sokszor össze voltam törve a lovaglás miatt, de nem tudtam a sportsérülésekről semmit. Elmentem pár helyre, hátha kiderül, hogy mi a gond, de igazán nem mondtak semmit. Mint később megtudtam esetleg az MR az, ami kimutatta volna, de az sem biztosan. Képzelj el egy olyan embert, akinek semmilyen sérüléssel kapcsolatos tapasztalata, sem pedig szakmai segítsége nincs.

RW: Nem volt edződ, mentorod, aki segített volna?

MZs: Nem. Senki. Csak csináltam. Fogalmam sincs, hogy miért, így utólag visszagondolva, mert edzeni nem volt időm, rengeteget dolgoztam. Volt egy lovam, napi 3 órát a lovardában voltam, volt kutyám, főállásom, mellékállásom… Nem is nagyon volt ezek mellett időm edzeni. Az egész egy hazárdjáték volt: odamentem a versenyekre és így utólag azt sem tudom, hogy miben bíztam. Egy darabig el lehet jutni így is, de eljön az a pont, ahonnan már csak egy jó edző segítségével lehet szintet lépni.

50 km OB,chi running,Malatinszky Zsófia,maraton,fáradásos törés
Szofi a tavalyi 50 km-es OB-n a második helyen ért célba, Staicu Simona mögött.

RW: Voltál Nagyatádon is igaz?

MZs: Igen. Kétszer voltam Nagyatádon és az első versenyemet fejeztem csak be. Volt egy taposós mountain bike-om és a bringás felkészülésem annyi volt, hogy a két lovarda között közlekedtem. A futó felkészülés gyanánt hetente 2-3 alkalommal 2 szigetkört futottam. Néha lejártam úszni. Ugyan 12 évesen aranyjelvényes mellúszó voltam, de mindig is borzasztó rosszul úsztam gyorsban. Aztán jött egy kattanás, megfutottam az első maratonomat Rómában 2008-ban 3:57-es idővel (azóta még hét alkalommal futottam ott), és arra gondoltam, ha ment a maraton, akkor csak tudok előtte bringázni, illetve úszni. Mi bajom lehet, ha elindulok Nagyatádon? A montiról lecseréltem a terepgumit, kértem kölcsön ruhákat, és ennyi. Be is fejeztem, szerintem ahhoz képest egész becsületes idővel (13:02).

2009-ben a futáson az árokba ájultam, így több befejezett nagyatádi produkcióval nem büszkélkedhetem. Pultos voltam egy belvárosi szórakozóhelyen, abban az időben még lehetett dohányozni. A cigarettafüsttől rendszeresen fulladoztam, éjjel dolgoztam, nappal lovagoltam meg edzettem hulla fáradtan. A versenyre ebben az állapotban álltam oda, nem volt túl meglepő a végkifejlet…

RW: Tavaly hogy sikerült a római maraton?

MZs: Tavaly mentem 2:59-et, de jól fejre is álltam a végére. A futás közbeni frissítéssel hadilábon állok. Nem eszem, nem iszom és ebből nagyon rossz dolgok szoktak kisülni.

RW: Ez a legjobb időd?

MZS: Nem, ‘17 novemberében Lecce-ben futottam 2:57-et. Nem volt meleg és szerencsére volt kivel futnom - nekem ez valahogy biztonságot ad.

RW: Térjünk vissza a sérülésedre….

MZs: A legelső Balatonmanen történt. Akkor még 3-szor kellett a középtávon bringával felmenni a Gellára. Emlékszem, hogy akkor még nem fájt. Örültem is neki, milyen jó, úgy néz ki, ez meggyógyult. Aztán elkezdtem futni, egész jó helyen voltam. A 2. helyre jöttem fel és olyan tizenvalahány kilométernél irgalmatlanul benyilallt a bal csípőm, (majdnem elestem), majd 500 méteren belül egy reccsenést hallottam és elestem. Jött a mentő, bevittek a veszprémi kórházba, ott mondták, hogy a combnyakam eltört és elmozdult. Az ilyet nyolc órán belül operálni kell, másképp a combfej elhal. Szürreális volt az egész.

fáradásos törés,Malatinszky Zsófia,maraton,chi running,sportsérülés
Szofi súlyos fáradásos combnyaktörést szenvedett, a sérült csontot csavarokkal rögzítették.

RW: Miért alakulhatott ki ez a törés?

MZs: Azt mondták, hogy az izom diszbalanszok, aszimmetriák miatt. Volt korábban egy medencetörésem, amikor rám esett egy ló. Rommá volt törve a jobb könyököm, szétzúzva a jobb lábszáram, a jobb combizmom is szét van szakadva, ezek azért megborítják az ember statikáját…

RW: A kórházban mit jósoltak a sportpályafutásoddal kapcsolatban?

MZs: Hogy felejtsem el a futást, game over. Vége van. Hirtelen nem is tudtam értelmezni az egészet, annyira hihetetlen volt.

RW: És elkezdődött ezek után a rehabilitáció...

MZs: Igen és nagyon hosszadalmas volt. 4 hónapig nem tudtam mankó nélkül járni. Júniusban volt a sérülés, járni még hónapokig nem tudtam, de augusztusban már - minden értelmes érvelés ellenére (hiszen, ha esek vagy bukom, többet nem menti meg senki az összecsavarozott combcsontomat) - fölültem a lovamra, és spinning edzést is tartottam, csak mankóval jártam be. Októberben tudtam először elviselhető fájdalommal mankó nélkül járni.

RW: A rehabilitáció közben kezdtél el foglalkozni a ChiRunninggal?

MZs: Igen. Még a veszprémi kórházban megismerkedtem egy amerikai hölggyel, ő mesélt a technikáról. Utánanéztem, hogy mi ez és kiderült, hogy - gyakorlatilag - Magyarországon senki nincs, aki ezt tanítja, de még Ausztriában sem. Olaszországban találtam oktatót. Még ebben az évben, októberben kimentem hozzá egy workshopra Triestbe. Ott tettem meg az első - még fájdalmas - futólépéseimet.

RW: Ahhoz képest, hogy az orvosok azt mondták, soha nem fogsz futni, gyakorlatilag fél évvel a sérülés után már megtettetted az első futólépéseidet?

MZs: Én is ebbe kapaszkodtam. Rengeteg gyógytornát végeztem és először csak pár perceket futottam, mert nagyon érzékeny volt a csípőm, egész kevés terhelésre is beszúrt. A következő év tavaszán már tudtam 2 szigetkört futni. Emlékszem, hogy 2013. május elsején még nem ment a 3 kör, megpróbáltam, de úgy benyilallt a lábam, hogy pár hónapra még elálltam ettől a tervemtől.

chi running,fáradásos törés,Malatinszky Zsófia,50 km,maraton
A Sixard 50 km-es futamán több mint 40 perc előnnyel ért célba az első helyen a női mezőnyben.

RW: 2014-ben viszont ismét maratont futottál Rómában.

MZs: Igen és nagyon boldog voltam. Közel 2 évvel a sérülés után tudtam megint ott futni. 3:25-ös idővel értem célba - ami egyébként a törés előtti legjobb időm volt.

RW: Össze tudod pár mondatban foglalni, hogy mi a ChiRunning technikai alapja?

MZs: Gyakorlatilag optimalizálja a terhelést. Az egész rettentően gazdaságos, mert ez egy fascia hangsúlyos mozgás. Elsősorban a kötőszövetet terheli és kevésbé az izomzatot. Azt kell elképzelni, hogy a váll-csípő-boka egyenest kell, hogy alkosson, amit bokából megdöntünk, ezáltal a súlypont elé kerül az alátámasztási pontnak, a talajfogás pedig a súlypont alatt, vagy ahhoz nagyon közel történik. Mindemellett a törzsizomzat aktívabb használatával lehet tehermentesíteni a perifériákat (karok, lábak).

RW: Gyakorlatilag a ChiRunning technikája segítette az újrakezdést számodra?

MZs: Igen, erről van szó. Amikor láttam belülről, hogy ez működik, elgondolkodtam azon, hogy itthon is tanítani kellene. Más szemmel nézem a futókat azóta.

RW: Ma már tanítod a ChiRunningot. Hogyan zajlott a képzés?

MZs: A CRCWIT (ChiRunning ChiWalking Instructor Training) képzés első részében, online teszteket kaptam rendszeresen, amiket határidőre be kellett küldeni. 2013. októberében kirepültem Berlinbe. Ott egy welcome-teszttel indítottunk, hiszen az anyag első felével elvileg mindenki tisztában volt már. Majd ezt az egész anyagrészt témakörönként, csoportokra bontva mindenki leadta egy leendő kolléga-jelöltnek, amit a Master Instructor (Marion Meesters) felügyelt, a már végzett oktatók pedig pontoztak. Majd jött az anyag második fele, úgymond a „haladó” témák, amik az alap workshop anyagában nincsenek benne. Átvettük, oda-vissza letanítottuk, lepontozták, tesztet írtunk belőle. Majd a negyedik napon mindenki tételt húzott és gyakorlati vizsgát tett. Aztán következett a képzés második, hosszadalmasabb fele a számtalan letanított órával, videókkal, tanfolyami asszisztálással, amelyek dokumentációját és felvételeit az amerikai központban mind elbírálták, mielőtt oklevelet kaptam volna.

RW: Ha a pálya atlétákat nézzük, észreveszed rajtuk a tanult stílusjegyeket?

MZs: Persze, de nincs új ebben. Már az Iglói tanítványok is így futottak az 50–es években. A ChiRunning technika néhány új elemet leszámítva leginkább csak rendszerezte ezt, illetve kidolgozta - az egyébként nagyon hatékony - tanítási módszerét.

fáradásos törés,50 km,chi running,Malatinszy Zsófia,maraton
A Sixard 50 km női dobogósai.

RW: A technika alkalmazása csökkenti a sérülés kockázatát?

MSz: Igen, mindenképpen.

RW: A fáradásos törésed óta voltál sérült?

MZs: Igen, egy átlagos futónál jobban terhelem a szervezetem. A heti 100-120 km futás megvan, és ebben bőven van tempós munka is. Most már egyre kevesebb a sérülésem, és ez leginkább annak köszönhető, hogy egyre több az erősítő munkám. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek a prevencióra.

RW: Utóbbi időben maratonokat teljesítettél, március elején pedig a Sixardon futottál nagyon jót 50 km-en. Mi a következő terved?

MZs: A terveimről nem nagyon szeretnék beszélni, ebben elég babonás vagyok. Az 50 km-es VB valószínűleg adja magát, de van több cél is.

RW: Tartasz ChiRunning workshopokat, illetve vannak edzések szerdánként a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Hogyan lehet edzésekre, edzéstervekre jelentkezni nálad?

MZs: Edzéstervet csak azoknak a futóknak írok, akik voltak már nálam tanfolyamon, mivel a terhelhetőség alapja a helyes - vagy legalább ahhoz közeli - futómozgás. Ha ez nincs meg, jönnek a sérülések, ahogy nő a terhelés, ehhez pedig nem szeretnék asszisztálni. Plusz egy hibás/gazdaságtalan futóstílus a fejlődésnek is elég komoly gátját képezheti.

Tovább olvasok
Rommá égtél edzés közben? Így tedd helyre a bőrödet!

Biztosan veled is előfordult már, hogy edzés előtt elhanyagoltad a naptej használatát, így sikerült vörös és égő bőrrel szenvedned egész éjjel? Tény hogy ez rémes érzés, és a bőrnek is nagyon rosszat tesz, de va pár trükk, amivel enyhítheted a fájdalmakat.

Puffadsz az utazás alatt? Pofonegyszerűen kivédheted!

Egészséges étkezés, rendszeres edzés - ezek mind segítenek a puffadás ellen. Ám a nyaralás alatt általában kirúgunk a hámból, a szervezet pedig ilyenkor nagyon is megbosszulja a dolgot!

Légyszi, ne cikizd azokat, akik nyáron sem futnak sortban!

A múltkor láttam meg egy posztot, amiben egy futólány azt ecsetelte, hogy egyszerűen el sem bírja képzelni, ki lehet az a „hülye”, aki nyáron, a hőségben capriban fut, „hát nem sül meg?” Erről eszembe jutott, hogy néhányan mennyire nem értik, miért is nem visel sok nő rövidnadrágot a kánikulában sem...

Melyik a legeslegjobb alvási pozíció? Egy szakértő elárulta

Rengetegen küzdenek hátfájással, állandó fáradtsággal, levertséggel - ezeket bizony a rossz alvási pozíció simán okozhatja. Akkor most hason, háton, netál oldalt fekve érdemes tölteni az éjszakát?

Büntetőkör Podcast #4 – Hallgasd meg Simonyi Balázs és Gusztos Péter beszélgetését!

Hétvégén Suhanj!6 hatórás futóverseny, így ki mással is beszélgetne most Simonyi Balázs, mint Gusztos Péterrel, a rendezvény alapítójával!

Megújult a Runner's World - most érdemes előfizetni!

A Runner's World magazin január óta nagy átalakulásokon ment keresztül, de hogy miben?

A világ 8 legszuperebb helye, ahol érdemes lefutnod a félmaratont

Elég eltökélt vagy egy félmaraton lefutására? Ráadásul most összekötnéd a mozgást egy egzotikus utazással, városnézésel, netán egy hatalmas bulival? Ha ég benned a kalandvágy, vagy ha csak a világ legszebb helyein szeretnél futni, csekkold, hol lesz erre lehetőséged 2019 második felében, és 2020-ban!

Eladó a világ legáhítottabb futócipője

Múlt héten aukcióra bocsátották a Nike sosem viselt, első futócipellőjét, egy darabka történelmet.

Futni nyaralás alatt? 10 tipp, amivel könnyebb lesz!

Ha vakációzni indulsz, mindenképp pakold be a futócuccodat is, mert szuper dolog új helyeken, ismeretlen tájakon róni a kilométereket. Persze vannak dolgok, amiket érdemes másként csinálnod, mint otthon, a megszokott környezetben. Tapasztalt futók nemrég elárulták, mikre érdemes odafigyelni, ha edzeni indulsz a vakáció alatt.

Plank, a legjobb hasizomedzés: de tudod, mennyi ideig kellene kitartanod?

Nemrég egy kanadai nő világrekordot állított be azzal, hogy több órán át tartotta a plank pózt, te viszont örülsz, ha néhány percig képes vagy erre? Most két szakember elárulja, mennyi ideig ellene tartanod az egyik leghatásosabb hasizomgyakorlatot, hogy tényleg legyen eredménye.

Suhanj! 6 Jótékonysági futóbuli idén már nyolcadik alkalommal!

Július 21-én nyolcadszor is SUHANJ! 6 Hatórás jótékonysági futóverseny és szabadtéri buli a szigetmonostor-horányi Dunaparton.

Turbózd fel a magnéziumszintedet a következő isteni nasikkal!

Ha a szervezeted nem jut elég magnéziumhoz, az ront az izmok állapotán, az alvás minőségén, és a teljesítményed sem lesz túlságosan jó. A helyes étkezéssel viszont sokat segíthetsz a testednek az optimális magnéziumszint elérésében - pláne akkor, ha gyakran fogyasztod a következő ételeket!

Zabkása-tengeren túl, Banán-hegyen innen

Mesébe illő zabkásaköltemények fotóival találkozunk nap mint nap a közösségi média #futóinspiráció és #futóétrend jelöléseinél, és futó nincs a világon, aki ne enne legalább alkalmanként banánt vagy energiaszeletet edzés előtt. Nincs is ezzel semmi gond! De valóban ennyi lenne csupán a „futóétrend” lényege?

Versenyzel a vakáció alatt? Nagyon nem mindegy, hogyan étkezel!

Bevállalós vagy, ezért a nyaralás idejére beterveztél egy versenyt is? Szuper ötlet, a táplálkozásra viszont nagy hangsúlyt kell fektetned, a pihenés alatt ugyanis hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat.

Nem kell mindenkinek ultrát futnia

Az utóbbi években az ultrafutás népszerűsége hatalmasat nőtt, legalábbis a közösségi média és a különböző szaklapok ontják az ultra tartalmat.

Fussatok együtt, maradjatok együtt!

A sport összekovácsol, igaz ez a párkapcsolatokra is!

Gyulai István Memorial: holnap kerül megrendezésre az egynapos esemény, melynek Székesfehérvár ad otthont immár hatodik alkalommal

A Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban sorra kerülő eseményen öt földrész 43 országának 180 atlétája vesz részt, közülük 160-an indulnak el a 17 nemzetközi versenyszámban.

Energikusan, koffein nélkül: 5 tipp, amit még a héten próbálj ki!

Nem könnyű feladat egész nap talpon lenni, pörögni, dolgozni, edzeni, otthon megfelelni, pláne a nyári hőségben. Ám ha azt érzed, kell egy kis extra energia, nem a kávé az egyetlen, ami felpörget majd - próbáld ki a következőket is!

Fényvédelem, természetesen: 3 vitamin, amit mindenképp illessz be az étrendedbe!

Tavasztól őszig a fényvédelem kiemelten fontos, ám jó, ha tudod, hogy a fényvédőkön kívül a helyes táplálkozással is segíthetsz a bőrödnek abban, hogy jobban tűrje a napsugarakat.

Te miért futsz?

Avagy nem lehet „csak úgy” kedvtelésből, mert szeretnék egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lenni?

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

A HŐSÉGBEN SINCS MEGÁLLÁS!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem