Orvosai azt mondták, felejtse el a sportot, két évvel a sérülés után mégis maratont futott: interjú Malatinszky Zsófiával

chi running,maraton,50 km,malatinszky zsófia,fáradásos törés

Malatinszky Zsófia 2008-ban futotta első maratonját, majd 2012-ben olyan fáradásos törést szenvedett, hogy az orvosok azt mondták, többet nem fog futni. Hónapokkal később tudott újra lábra állni, majd elsajátította a ChiRunning technikát, Magyarországon egyedüliként oktatja is. Tavaly több maratonon futott 3 órán belüli időt, március elején pedig a Sixard 50 km-es távján nyert és 3:34–es célidejével nemzetközi „A” szintet futott, kvalifikációt szerezve a világbajnokságra.

RW: Gratulálok a Sixard 50 km-es távján elért első helyezésedhez. Hogyan élted meg a versenyt?

MZs: Harcoltam a frissítéssel, mert tudtam, hogy azon fog múlni (ez is), és a hányinger meg az eléhezés hullámvasútján utaztam. A körönkénti 6 db kanyar az első 15 km-en belül betett a csípőmnek, de aztán harminc valamennyinél elmúlt. Egész addig azon vacilláltam, hogy ha még jobban elkezd fájni, kiállok. Szerencsére nem kellett, így sikerült egyenletes tempóban végigfutnom.

RW: Repüljünk vissza az időben. Évekkel ezelőtt volt egy igen komoly fáradásos törésed. Hogy történt?

MZs: 2012-ben történt, akkor azt gondoltam, nagyon kevés előjele volt. A sérülés előtt már egy hónappal furcsán fájt a bal csípőm. Valamikor fájt, valamikor nem. Nem igazán voltak korábban futósérüléseim, viszont nagyon sokszor össze voltam törve a lovaglás miatt, de nem tudtam a sportsérülésekről semmit. Elmentem pár helyre, hátha kiderül, hogy mi a gond, de igazán nem mondtak semmit. Mint később megtudtam esetleg az MR az, ami kimutatta volna, de az sem biztosan. Képzelj el egy olyan embert, akinek semmilyen sérüléssel kapcsolatos tapasztalata, sem pedig szakmai segítsége nincs.

RW: Nem volt edződ, mentorod, aki segített volna?

MZs: Nem. Senki. Csak csináltam. Fogalmam sincs, hogy miért, így utólag visszagondolva, mert edzeni nem volt időm, rengeteget dolgoztam. Volt egy lovam, napi 3 órát a lovardában voltam, volt kutyám, főállásom, mellékállásom… Nem is nagyon volt ezek mellett időm edzeni. Az egész egy hazárdjáték volt: odamentem a versenyekre és így utólag azt sem tudom, hogy miben bíztam. Egy darabig el lehet jutni így is, de eljön az a pont, ahonnan már csak egy jó edző segítségével lehet szintet lépni.

50 km OB,chi running,Malatinszky Zsófia,maraton,fáradásos törés
Szofi a tavalyi 50 km-es OB-n a második helyen ért célba, Staicu Simona mögött.

RW: Voltál Nagyatádon is igaz?

MZs: Igen. Kétszer voltam Nagyatádon és az első versenyemet fejeztem csak be. Volt egy taposós mountain bike-om és a bringás felkészülésem annyi volt, hogy a két lovarda között közlekedtem. A futó felkészülés gyanánt hetente 2-3 alkalommal 2 szigetkört futottam. Néha lejártam úszni. Ugyan 12 évesen aranyjelvényes mellúszó voltam, de mindig is borzasztó rosszul úsztam gyorsban. Aztán jött egy kattanás, megfutottam az első maratonomat Rómában 2008-ban 3:57-es idővel (azóta még hét alkalommal futottam ott), és arra gondoltam, ha ment a maraton, akkor csak tudok előtte bringázni, illetve úszni. Mi bajom lehet, ha elindulok Nagyatádon? A montiról lecseréltem a terepgumit, kértem kölcsön ruhákat, és ennyi. Be is fejeztem, szerintem ahhoz képest egész becsületes idővel (13:02).

2009-ben a futáson az árokba ájultam, így több befejezett nagyatádi produkcióval nem büszkélkedhetem. Pultos voltam egy belvárosi szórakozóhelyen, abban az időben még lehetett dohányozni. A cigarettafüsttől rendszeresen fulladoztam, éjjel dolgoztam, nappal lovagoltam meg edzettem hulla fáradtan. A versenyre ebben az állapotban álltam oda, nem volt túl meglepő a végkifejlet…

RW: Tavaly hogy sikerült a római maraton?

MZs: Tavaly mentem 2:59-et, de jól fejre is álltam a végére. A futás közbeni frissítéssel hadilábon állok. Nem eszem, nem iszom és ebből nagyon rossz dolgok szoktak kisülni.

RW: Ez a legjobb időd?

MZS: Nem, ‘17 novemberében Lecce-ben futottam 2:57-et. Nem volt meleg és szerencsére volt kivel futnom - nekem ez valahogy biztonságot ad.

RW: Térjünk vissza a sérülésedre….

MZs: A legelső Balatonmanen történt. Akkor még 3-szor kellett a középtávon bringával felmenni a Gellára. Emlékszem, hogy akkor még nem fájt. Örültem is neki, milyen jó, úgy néz ki, ez meggyógyult. Aztán elkezdtem futni, egész jó helyen voltam. A 2. helyre jöttem fel és olyan tizenvalahány kilométernél irgalmatlanul benyilallt a bal csípőm, (majdnem elestem), majd 500 méteren belül egy reccsenést hallottam és elestem. Jött a mentő, bevittek a veszprémi kórházba, ott mondták, hogy a combnyakam eltört és elmozdult. Az ilyet nyolc órán belül operálni kell, másképp a combfej elhal. Szürreális volt az egész.

fáradásos törés,Malatinszky Zsófia,maraton,chi running,sportsérülés
Szofi súlyos fáradásos combnyaktörést szenvedett, a sérült csontot csavarokkal rögzítették.

RW: Miért alakulhatott ki ez a törés?

MZs: Azt mondták, hogy az izom diszbalanszok, aszimmetriák miatt. Volt korábban egy medencetörésem, amikor rám esett egy ló. Rommá volt törve a jobb könyököm, szétzúzva a jobb lábszáram, a jobb combizmom is szét van szakadva, ezek azért megborítják az ember statikáját…

RW: A kórházban mit jósoltak a sportpályafutásoddal kapcsolatban?

MZs: Hogy felejtsem el a futást, game over. Vége van. Hirtelen nem is tudtam értelmezni az egészet, annyira hihetetlen volt.

RW: És elkezdődött ezek után a rehabilitáció...

MZs: Igen és nagyon hosszadalmas volt. 4 hónapig nem tudtam mankó nélkül járni. Júniusban volt a sérülés, járni még hónapokig nem tudtam, de augusztusban már - minden értelmes érvelés ellenére (hiszen, ha esek vagy bukom, többet nem menti meg senki az összecsavarozott combcsontomat) - fölültem a lovamra, és spinning edzést is tartottam, csak mankóval jártam be. Októberben tudtam először elviselhető fájdalommal mankó nélkül járni.

RW: A rehabilitáció közben kezdtél el foglalkozni a ChiRunninggal?

MZs: Igen. Még a veszprémi kórházban megismerkedtem egy amerikai hölggyel, ő mesélt a technikáról. Utánanéztem, hogy mi ez és kiderült, hogy - gyakorlatilag - Magyarországon senki nincs, aki ezt tanítja, de még Ausztriában sem. Olaszországban találtam oktatót. Még ebben az évben, októberben kimentem hozzá egy workshopra Triestbe. Ott tettem meg az első - még fájdalmas - futólépéseimet.

RW: Ahhoz képest, hogy az orvosok azt mondták, soha nem fogsz futni, gyakorlatilag fél évvel a sérülés után már megtettetted az első futólépéseidet?

MZs: Én is ebbe kapaszkodtam. Rengeteg gyógytornát végeztem és először csak pár perceket futottam, mert nagyon érzékeny volt a csípőm, egész kevés terhelésre is beszúrt. A következő év tavaszán már tudtam 2 szigetkört futni. Emlékszem, hogy 2013. május elsején még nem ment a 3 kör, megpróbáltam, de úgy benyilallt a lábam, hogy pár hónapra még elálltam ettől a tervemtől.

chi running,fáradásos törés,Malatinszky Zsófia,50 km,maraton
A Sixard 50 km-es futamán több mint 40 perc előnnyel ért célba az első helyen a női mezőnyben.

RW: 2014-ben viszont ismét maratont futottál Rómában.

MZs: Igen és nagyon boldog voltam. Közel 2 évvel a sérülés után tudtam megint ott futni. 3:25-ös idővel értem célba - ami egyébként a törés előtti legjobb időm volt.

RW: Össze tudod pár mondatban foglalni, hogy mi a ChiRunning technikai alapja?

MZs: Gyakorlatilag optimalizálja a terhelést. Az egész rettentően gazdaságos, mert ez egy fascia hangsúlyos mozgás. Elsősorban a kötőszövetet terheli és kevésbé az izomzatot. Azt kell elképzelni, hogy a váll-csípő-boka egyenest kell, hogy alkosson, amit bokából megdöntünk, ezáltal a súlypont elé kerül az alátámasztási pontnak, a talajfogás pedig a súlypont alatt, vagy ahhoz nagyon közel történik. Mindemellett a törzsizomzat aktívabb használatával lehet tehermentesíteni a perifériákat (karok, lábak).

RW: Gyakorlatilag a ChiRunning technikája segítette az újrakezdést számodra?

MZs: Igen, erről van szó. Amikor láttam belülről, hogy ez működik, elgondolkodtam azon, hogy itthon is tanítani kellene. Más szemmel nézem a futókat azóta.

RW: Ma már tanítod a ChiRunningot. Hogyan zajlott a képzés?

MZs: A CRCWIT (ChiRunning ChiWalking Instructor Training) képzés első részében, online teszteket kaptam rendszeresen, amiket határidőre be kellett küldeni. 2013. októberében kirepültem Berlinbe. Ott egy welcome-teszttel indítottunk, hiszen az anyag első felével elvileg mindenki tisztában volt már. Majd ezt az egész anyagrészt témakörönként, csoportokra bontva mindenki leadta egy leendő kolléga-jelöltnek, amit a Master Instructor (Marion Meesters) felügyelt, a már végzett oktatók pedig pontoztak. Majd jött az anyag második fele, úgymond a „haladó” témák, amik az alap workshop anyagában nincsenek benne. Átvettük, oda-vissza letanítottuk, lepontozták, tesztet írtunk belőle. Majd a negyedik napon mindenki tételt húzott és gyakorlati vizsgát tett. Aztán következett a képzés második, hosszadalmasabb fele a számtalan letanított órával, videókkal, tanfolyami asszisztálással, amelyek dokumentációját és felvételeit az amerikai központban mind elbírálták, mielőtt oklevelet kaptam volna.

RW: Ha a pálya atlétákat nézzük, észreveszed rajtuk a tanult stílusjegyeket?

MZs: Persze, de nincs új ebben. Már az Iglói tanítványok is így futottak az 50–es években. A ChiRunning technika néhány új elemet leszámítva leginkább csak rendszerezte ezt, illetve kidolgozta - az egyébként nagyon hatékony - tanítási módszerét.

fáradásos törés,50 km,chi running,Malatinszy Zsófia,maraton
A Sixard 50 km női dobogósai.

RW: A technika alkalmazása csökkenti a sérülés kockázatát?

MSz: Igen, mindenképpen.

RW: A fáradásos törésed óta voltál sérült?

MZs: Igen, egy átlagos futónál jobban terhelem a szervezetem. A heti 100-120 km futás megvan, és ebben bőven van tempós munka is. Most már egyre kevesebb a sérülésem, és ez leginkább annak köszönhető, hogy egyre több az erősítő munkám. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek a prevencióra.

RW: Utóbbi időben maratonokat teljesítettél, március elején pedig a Sixardon futottál nagyon jót 50 km-en. Mi a következő terved?

MZs: A terveimről nem nagyon szeretnék beszélni, ebben elég babonás vagyok. Az 50 km-es VB valószínűleg adja magát, de van több cél is.

RW: Tartasz ChiRunning workshopokat, illetve vannak edzések szerdánként a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Hogyan lehet edzésekre, edzéstervekre jelentkezni nálad?

MZs: Edzéstervet csak azoknak a futóknak írok, akik voltak már nálam tanfolyamon, mivel a terhelhetőség alapja a helyes - vagy legalább ahhoz közeli - futómozgás. Ha ez nincs meg, jönnek a sérülések, ahogy nő a terhelés, ehhez pedig nem szeretnék asszisztálni. Plusz egy hibás/gazdaságtalan futóstílus a fejlődésnek is elég komoly gátját képezheti.

Tovább olvasok
Szőnyi Ferenc októberben egy 20-szoros Ironmannek vág neki, ahol cél a világcsúcskísérlet

Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. A Racemachine becenevet viselő komáromi sportoló októberben Mexicóban, a Decaultratri World Cupon nagy ambíciókkal áll rajthoz. Egy 20x Ironman versenyen indul, ahol nemcsak első helyezett szeretne lenni, de a világcsúcsot is megkísérli megdönteni.

Zöld emblémát a futóversenyeknek!

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben rendezték meg az első olyan futóversenyt Magyarországon, amelyen már nem volt eldobható pohár a frissítő pontokon. A Terep 100-as volt ez a verseny.

A tíz legnagyobb hiba, amit a sportolók elkövetnek az étkezésben

A sportolóknak a szokottnál is fontosabb, hogy helyes étrendet kövessenek, és mindig megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyenek be a szervezetbe a rengeteg edzés miatt. Nemrég azonban elkészült egy lista a klasszikus hibákról, amiket ők is elkövetnek - érdemes tanulni belőle!

Immuntuning - így kerülöm el a betegségeket évek óta az őszi-téli szezonban

Ahogy beköszöntött az ősz, abban a pillanatban megszaporodtak a környezetemben a beteg, náthás emberek, és sokan panaszkodnak arra is, hogy nincs energiájuk.

Te ne kövesd el! - kezdők hibái, haladók tévedései

Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány társalapítója 55 maratonnal a háta mögött összeszedte azokat a hibákat, amelyeket kezdőként elkövetett, de azokat is, amelyekkel haladó futóként küzdött meg... hogy neked már ne kelljen!

A szezon befutója: a Saucony új futócipőjét teszteltük!

Főszerkesztőnk kipróbálta a Saucony Ride Iso 2-t, és el is mondja, hogy tetszik neki!

Még mindig futtában

Légy mindig hálás azért, amit megad a tested számodra, hálás minden nap, hogy futhatsz.

Kutyás akadályfutás – verseny vagy buli? Így látja egy elit akadályfutó

A Hard Dog Race 2016-os indulása óta töretlen sikernek örvend az aktív életet élő kutyások körében, sajátos módon egyesíti az akadálypályás és a kutyás terepfutó-versenyek kihívásait. A kutya és az ember együtt győzi le az akadályokat, büszkeségük is közös és egy felejthetetlen élménnyel lesznek gazdagabbak.

Őrületes idővel megdőlt a félmaratoni világcsúcs

Vagyis, nem csak úgy megdőlt, a kenyai Geoffrey Kamworor futotta meg.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, nehogy EZ a tápanyag lemaradjon a tányérodról!

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Jordan Hasay elárulja, mi a maratoni felkészülés 4 legfontosabb eleme

Jordan Hasay az Egyesült Államok 2. leggyorsabb nője, aki valaha maratont futott. És ne hidd, hogy ő már mindent tud: a mai napig tanulja, hogyan lehet a lehető legtökéletesebben felkészülni a közel 43km lefutására.

Ezzel az 50 egészséges élelmiszerrel megmenthető a Föld!

Egyre többen hívják fel a figyelmet a Föld érdekében történő tudatos élelmiszerfogyasztásra. Nemrég el is készült annak az 50 tápláló élelmiszernek a listája, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Transalpine Run: ízelítő egy kultikus verseny világából

15-ik alkalommal rendezték meg azt a több napos, az Alpokon keresztül vezető, páros, magashegyi terepfutóversenyt, amelyen egy különös véletlen folytán magam is rajthoz állhattam.

Szuperjó hír! Bezöldül az NN Ultrabalaton

Ma derült ki, hogy az Ultrabalaton a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvénye lesz, méghozzá 15 ezer indulóval!

Kérek még egy kicsi terhet, hátha elbírom - a Kör felkészülés margójára

Ismét hosszú felkészülés finishéhez közeledek és bár közel sem érzem azt, hogy minden ideális és az elvégzett munka hibátlan, ennél többet, ha lenne még időm sem igen tudnék beletenni. 17 nap múlva rajtolok a Körön.

Néha kell egy kis fun run!

Fontosak a célok, kellenek a kihívások, de olykor jó azért menni egy-egy futórendezvényre, hogy nagyokat nevess, élvezd a futást és szórakozz egyet!

Jöhet egy brutál kardióedzés? Akkor vedd elő az ugrálóköteledet!

Jó ideje porosodik már az edzőtáskád alján az ugrálóköteled? Akkor most itt az ideje, hogy levedd a feketelistáról, és ismét az edzéstervedben legyen a helye!

Napi két edzés – nem csak profiknak!

Az élsportolók között gyakori a napi két edzés, a hobbifutók körében azonban igen ritka. Pedig számos előnye van annak, ha beiktatsz két futást a napjaidba.

Félmaraton: Mielőtt belevágnál…

Rajta van a bakancslistán? Kacérkodsz a gondolattal, hogy lefutod? Mielőtt belevágnál, az ENSPORT kiemelt futóedzője, Szilágyi Tibi elárul pár fontos tudnivalót!

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem