izom,erősítés,edzés,táplálkozás,diéta,fogyás,tévhitek

Maradj fitt a karantén alatt is – tények és tévhitek az edzésről és egészséges táplálkozásról

Forrás: Getty Images
Ahhoz, hogy kihozhasd magadból a maximumot táplálkozás és edzés terén, nem árt tisztában lenned azzal, hogy mik azok a téves információk, amik hátráltathatnak abban, hogy elérd a céljaidat!

Szakértőink segítségével összeállítottunk egy listát, amik a leggyakoribb mítoszok az edzéssel, izmok és teljesítményed fejlesztésével, na meg a fölös kilók leadásával kapcsolatban!

futás,egészség,sport
Forrás: Getty Images
  1. Ha sokat futunk, bármit ehetünk mellette
    Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy nem figyelnek oda a bevitt kalóriák elfogyasztására, mert „úgyis lefutják”. De, ha belegondolsz, hogy fél óra közepes tempójú futással nagyjából 300kcal-t lehet elégetni (nyilván egyénileg változik), ami egy fél tábla csoki, akkor már láthatod, hogy ez nem így van. A rendszeres sportolás mellett is oda kell figyelni a kiegyensúlyozott és mértékletes étkezésre.

  2. Az izmok fejlődéséhez a fehérjefogyasztás az egyedüli kulcs
    Valóban igaz, hogyha nem fogyasztasz megfelelő mennyiségű és minőségű proteinforrást, akkor hiába edzel keményen, az izmaid nem fognak fejlődni, azonban nem csak erre kell odafigyelni! Az izmaid számára különböző egyéb, ásványi anyagok és vitaminok is fontosak. Az izmok összehúzódása és a szívverés szabályozása is a kalciumtól függ például, a magnézium pedig a normál izomműködéshez járul hozzá. Hiányában akár görcsök léphetnek fel, amik jelentősen hátráltathatnak az élvezetes sportolásban.

  3. Lehet bizonyos területekről helyben zsírt égetni
    Sajnos, helyi zsírégetés nincs, tehát nem lesz pusztán az állandó felülésektől lapos és kockás hasad. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a testzsírszázalékodat kell globálisan csökkenteni. Ehhez a tudatos táplálkozás és rendszeres sport a kulcs.

  4. A súlyzós edzéstől vastagok leszünk
    Sokan félnek a súlyzós, erősítő edzésektől, pedig nem kellene: minél több izom van a testedben, annál több kalóriát éget a szervezeted általánosságban (tehát a fogyásban is segít). Illetve a testépítők nem pusztán a nagy súlyos tréningektől néznek ki úgy, ahogy, hanem attól is, amit mellette bejuttatnak a szervezetükbe táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel. Neked csak a minőségű tápanyagokra, és a vitaminok és ásványi anyagok fogyasztására kell figyelned!

  5. Egészséges nasikból bármennyit lehet enni
    Ó, bárcsak így volna! Azonban attól még, hogy valami egészséges, nem feltétlenül diétás is. Például a magvak és aszalt gyümölcsök kifejezetten jótékony hatással vannak a szervezetedre, azonban igazi kalóriabombák, szóval velük is érdemes vigyázni!