Borítókép: Egyszerű hétköznapi dolgokra vágytam, nem pedig Piros 85-re

Egyszerű hétköznapi dolgokra vágytam, nem pedig Piros 85-re

Forrás: Magyar Vándorok TE Facebook oldal
Itt a Piros, hol a Piros…nincsen Piros. Béna közhelyszerűséggel kezdjek? Ezzel talán sejtetem, hogy nem az év legcsodásabb futásáról fogok írni. A hab a tortán, meg azon egy darab koktél cserkó. Ez lett volna idén a Piros 85 nekem…

Régi idők újraéledése, régen futott, egykor jól sikerült és érzésre emlékezetes futások új köntösbe helyezése. Mit tudom én…ilyesmi. Az egész évem ilyenekről szólt. Gondolatban és most pár hete a valóságban is megéltem, milyen érzés, amikor jobban megy, mint hosszú évekkel ezelőtt. A hossz változatlan, de az idő, amit ott futottam jobb. Mi ez, ha nem bizonyíték?! Hát akkor gyerünk, itt a következő megmérettetésem – ami egyébiránt a legkomolyabb számomra ebben az évben – gyártsunk egy bátor (vakmerő) időtervet. Illik ide, amit Norbinak mondott, Lúdtalp haverja: „az excell elbírja”. Tényleg elbírta.

November 3-án, a Piros 85 napján, azonban az átlagnál jóval melegebb napra ébredtünk. Már reggel a rajtban – szinte hihetetlen – pólóban és rövidnadrágban álltunk a rajtkapu alatt és nem fáztunk. Mintha éppen csak elbúcsúztunk volna a nyártól, vagy köszöntenénk a tavaszt. Ami egyrészről tök jó, mert az izomzatnak könnyebb dolga van ezen a hőmérsékleten, ám a keringésre nagyobb teher hárul.

Minden korábbi tapasztalatot, tudást, rutint, emléket, fegyelmezettséget félredobtam, felrúgtam ezen a napon és körülbelül a 6-ik kilométertől olyan pulzustartományban haladtam, amely bőven a kapott zónán felül volt. Volt egy vágyam, amelyhez görcsösen ragaszkodtam, nem tekintve a szokatlanul meleg hőmérsékletet, vagy azt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján, minden távhoz tökéletes pulzuszónát kaptam Bélától. Nem szokta alábecsülni a tanítványai lehetőségeit. Én azonban leléptem a realitások talajáról és – egyébként olykor nagyon klassz tempóban a – vesztem felé robogtam.

Piros 85,terepfutás,terepultra-futás
Forrás: Magyar Vándorok TE Facebook oldal

Közben alkalmi futótársammal időnként jókat derültünk a vészjósló tényeken, miközben nagyokat kortyoltam a hígra kevert izóból (reménykedve a reménytelenben), mintha tik-tak lenne, dobáltam a só tablettákat a számba, hisz már jó korán olykor-olykor megmoccant egy-egy görcsszerűség az izomzatomban és persze szépen mentünk el a sporttársak mellett, na de mindezt milyen áron….

Egészen rövid időszak volt a Csikóváralja és Dömös közti szakaszon (12-28 km között), amikor aránylag jól éreztem magam. Egyébként végig kellemetlen volt ez a magas pulzuson zajló ámokfutás. Dobogókő után láttam be azt, amit kb. a Nagy-Kevélyről lefelé kellett volna. Lassítottam és ennek köszönhetően elkezdett csökkenni a pulzusom. Elértem ugyan a kiírt versenyzónát, de már túl késő volt. Túl sok órán át gyötörtem a szervezetem, teljesen felborult a frissítési stratégiám is, hiszen azt az elképesztő mennyiségű tápanyagot, amit folyamatosan veszítettem, nem tudtam visszapótolni. A sok folyadéktól bekeményedett, görcsölőssé vált a bélrendszerem, még kényszeredetten lenyomtam egy egész banánt a Hosszú-ároknál lévő frissítő pontnál, amivel Nagykovácsiig elkínlódtam magam, onnan viszont nem volt értelme tovább menni. Még minimum 3 óra - ha nem több - várt volna rám, ráadásul sötétben, mindenféle táplálék befogadására képtelen emésztőrendszerrel, teljesen lenullázott energiaraktárakkal, minimál tempóban. Meghoztam a fájdalmas döntést, amely az előzetesen vállalt kockázatos futás egyik várható következményeként jósolható volt. 65 km-nél befejeztem a versenyt.

Persze bevánszoroghattam volna, vagy pihenhettem volna a Nagykovácsi ponton akár 20-30 percet (vagy még többet), aztán, amikor valamelyest regenerálódik a szervezetem – ha egyáltalán képes lett volna rá viszonylag rövid időn belül – tovább megyek… De addigra már órák óta szenvedtem, a Nagy-Szénásra vezető kaptatón nemcsak az erőm veszett el, hanem a motivációm, a harcos kedvem is odalett. Pihenni vágytam, forró zuhanyra (meleg ide vagy oda, a megállás után hamar dideregni kezdtem), hazatérni a családom körébe, egy jó tányér meleg sós levesre, puha takaróra…ilyen egyszerű hétköznapi dolgokra, nem pedig Piros 85-re, vagy fejlámpás, erdei botorkálásra, netán cél virslire…

Forrás: Magyar Vándorok TE Facebook oldal

Alapigazság, hogy a saját gyártású hibákból, kudarcokból lehet a leginkább tanulni. Ez itt valódi, hamisítatlan „made in” Judit hiba volt. Akadt pár elfutós versenyem a múltban, álltam is már ki versenyről, amelyek bevallom, nem igen hagytak mély nyomot bennem, bár pontosan számon tartom őket. A Piros most még fáj. Sokszor elképzelem egy-egy nagy megmérettetés előtt, hogy milyen lesz ott lenni, versenyezni, futni, célba érni. Szombatra nem ezt a forgatókönyvet álmodtam meg. Szívet melengető vége főcím helyett, került egy zavaró, ám a hibás stratégia miatt várható, kellemetlen fordulat a storyba, amely egyrészt itt véget ért, másrészt máshol, máskor folytatható és lehet majd még szívet melengető záró képpel finishelni…

A szokatlan novemberi meleg ellenére egyébként voltak, akik meg tudták valósítani az álmaikat a Piros 85-ön. Én most csupán két embert emelnék ki. Norbi az előzetesen rögzített időtervét tartotta és elképesztően szép időt futott, 8.52-vel a 6-ik helyen ért célba a férfi mezőnyben. Tiricz Irén pedig zsinórban harmadszorra lett első a nők között és ismét megjavította a saját pályacsúcsát. Ezúttal 8.17-et futott.

További eredmények pedig itt találhatóak.