Borítókép: A runner's high és a marijuana kapcsolata

A runner's high és a marijuana kapcsolata

Te is azt az irigylésre méltó, boldog érzést hajszolod, ami az edzés vége fele szokott feltörni? Nem vagy egyedül. Az a bizonyos runner's high, ami varázslatos módon az edzés végén üt be, a futás egyik legjobb mellékterméke.


Éveken át úgy tudtuk, ez a „betépés” érzet annak köszönhető, hogy felszabadul egy csomó endorfin, és szinte bódultak leszünk a futástól.
Most már nem így tudjuk. Egy új tanulmány szerint, amelyet a Proceedings of the National Academy of Sciences tett közzé, az érzés egy másik vegyületnek, az endocannabinoidoknak köszönhető. Magyarul a testnek megvan a saját gyártású cannabis-a.
„A test maga állítja elő ezt a vegyüketet, amely kapcsolatba hozható a cannabis-szal, a mariujana aktív összetevőjével” – írja Dr. Jeff Brown, a The Runner's Brain című könyv szerzője, teljesen függetlenül a szóban forgó tanulmánytól. „A tudósok szerint az endocannabinoid kiválóan javítja a hangulatot, enyhíti a fájdalmat, tágítja az ereket és a hörgőket. Amikor az agyból felszabadulnak és útjukra erednek ezek a sejtek, létrejön a runner's high.”
A heidelbergi egyetem Central Insitute of Mental Health részlegén egy olyan kísérletet hajtották végre, hogy feltettek 9 egeret a mókuskerékre, és azt tapasztalták, hogy egy kiadós futás után kevésbé féltek, és jobb volt a kedvük. Aztán blokkolták a szervezetükben az endocannabinoidot, és azt tapasztalták, hogy az egerek ugyanúgy féltek futás után, mint előtte. Ez azt bizonyítja, hogy nem az endorfin az egyetlen boldogsághormon, és hogy nem véletlen, hogy a runner's high ahhoz hasonló érzés, mintha az ember be lenne tépve.