Borítókép: 4 ok, amitől bizony fájhat a térded futás után

4 ok, amitől bizony fájhat a térded futás után

Forrás: getty images
Olvasónk a következő kérdéssel kereste meg szakértőnket, Szántó Nellit:

Szia Nelli!
Érdeklődni szeretnék, hogy a térdem alsó részén (szinte csak a sípcsont felső részén) keletkező fájdalom miből fakadhat. Hosszú kihagyás után kezdtem újra a futást, (nem kevés túlsúlyt felszedve) és az edzést követő napon rettentően fáj ez a terület. Nyomásra érzékeny és mozgatni is nehéz. Milyen edzésformával, gyakorlattal tudnám megerősíteni a térdem környékét?
Válaszodat előre is köszönöm!
Tisztelettel,
B. M.

SZAKÉRTŐNK, SZÁNTÓ NELLI VÁLASZA:

Kedves Máté!

A leírtak alapján arra következtetek, hogy “terheléses térdfájásod” van, ami több okból is fakadhat.

Egyrészt nem tudom, hogy hány km-t futottál első alkalommal, de feltételezem, hogy nem tartottad be a fokozatosság elvét és túlterhelted a lábad. Mindig ügyelj rá, hogy egy megterhelőbb edzést követően egy laza következzen, így az izomzatod megfelelően adaptálódni tud a fokozatosan növekvő terheléshez. Tévhit, hogy “minél többet és gyorsabban futunk, annál gyorsabban fogunk fejlődni”. Ne félj lassan futni és figyelj a megfelelő regenerációra.

A térdfájás másik oka lehet a túlsúly, ami szintén extra terhet jelent az ízületnek, és ennek tudatában még óvatosabban kell kezdened a felkészülést. Nem tudom, mekkora súlyfelesleg van rajtad, de az is elképzelhető, hogy az elején sétálnod kellene zömmel - futás helyett.

Ezeken kívül a nem megfelelő futócipő lehet a következő, amire a gondolni tudok, illetve a talajfelület, amin futottál. Fontos tudnod, hogy egy bizonyos lefutott mennyiség után a csillapítást elnyelő, stabilitást adó anyagok elfáradnak és már nem védik megfelelően a lábunkat. Ez könnyen okozhat térdfájást, bokafájdalmakat vagy akár komolyabb elváltozást. A futócipők átlagosan 1000 km-ig hordhatók, persze ez függ attól is, hogy mekkora a súlyunk, vagy milyen talajon használjuk.

Nem utolsósorban a rossz futótechnika is okozhat ilyen jellegű panaszokat. Érdemes megkeresned egy szakembert, aki megtanít a helyes mozgásra, aminek köszönhetően nem csupán a későbbi sérülések és fájdalmak esélyét csökkented, de a teljesítményed is optimalizálni tudod és növeled a futásaid hatékonyságát.

Ahogy azt Te is írtad, szükség van erősítő, stabilizáló gyakorlatokra. Erre az egyik legkiválóbb az egyensúy labdával (BOSU) végzett gyakorlatok többsége, melyek különösen alkalmasak a térd-, és bokaízület rehabilitációjára is. Érdemes beiktatni keresztedzésként ezeket az egyensúlybontó gyakorlatokat, mert a stabilizáló izmok erősítése mellett mobilizálják a bokát, aminek köszönhetően a térdízület is jobban meg tudja őrizni stabilitását.

Ha az előbb felsorolt változtatások ellenére sem szűnik meg a problémád, keress fel egy ortopéd orvost, vagy gyógytornászt, aki megvizsgálja, hogy van-e bármi elváltozás, ami a problémád hátterében állhat.

Remélem segítettem és hamar rendbe jön a lábad!

Nelli

NEKED IS VAN KÉRDÉSED NELLIHEZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG IDE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!