szetnyilt hasizom

Muszáj vele foglalkozni! Hogyan kezeld a szülés utáni szétnyílt hasizmot?

Forrás: Getty Images
A szétnyílt hasizom leggyakrabban szülés után lévő nőket érint, ám ritka esetekben előfordulhat férfiaknál, sőt gyerekeknél is. Ami fontos, hogy ez nem csak egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei lehetnek, így biztosan nem szabad elhessegetni.

Azt is fontos tudni, hogy szétnyílt hasizommal futni sem tanácsos, így ha szülés után álló nő vagy, addig ne vágj bele újra ebbe a sportba, amíg legalább egy ujjnyira nem zártad össze.

De mit is jelent pontosan a szétnyílt hasizom?

Az egyenes hasizmainkat középen, függőlegesen egy vastag, rostos kötőszövet tartja össze (linea alba), ami ugyan kifejezetten erős, a nagy hasűri nyomás hatására (például, amikor a babának kell a hely) túlnyúlik, és így a hasizmok elválnak egymástól. Szülés után ez bizonyos szintig akár fiziológiásan is helyre állhat, de általában tenni kell érte, hogy megtörténjen és így is maradjon. Ha ugyanis kezeletlen marad, gátizom gyengeséget (ez inkontinenciát, fájdalmas szexet hozhat magával), derék- és hátproblémákat okoz, kidudorodhat tőle a has, vagy épp, hogy egy horpadás látható a köldök körül.

diastasis recti
Forrás: Getty Images
  • A szétnyílt hasizom esetében az első és legfontosabb lépés azonosítani a problémát, és legjobb, ha ezt egy szakképzett gyógytornász teszi meg, aki egyúttal gyakorlatokat ad ahhoz, hogy kezeld. Ilyenkor egy funkcionális hasizom edzésre van szükség, amellyel megerősíted a mélyizmokat, hogy megfelelően tartsanak, és az egyenes hasizmok újra egymáshoz közel rendeződjenek.

  • Ahhoz, hogy kezelni tudd, és utána se alakuljon ki újra, meg kell tanulnod megfelelően tartani a hasizmokat: fújd ki a levegőt, majd amikor levegőt veszel, szívd be a köldököd, behúzás után pedig fel. Ez eleinte rengeteg tudatosságot igényel, de ha már elsajátítottad, egyre könnyebb lesz, és tudni fogod alkalmazni. Amikor pedig csak eszedbe jut, érdemes is!

  • Szétnyílt hasizommal ne végezz haspréseket, nem szabad futni, és ugrálással járó mozgásokat végezni, vagy nagy súlyt emelni, mert ezekkel csak fokozod a problémát.

  • Ha szeretnél valami plusz is bevetni, már különleges testkezeléseket is találsz, amelyek segítenek orvosolni a szétnyílt hasizmot. Az egyik ilyen az Emsculpt Neo, amely egy 2 az 1-ben kezelés, az izmokat alaposan megdolgoztatja, és segíti a zsírcsökkentést is. Ez a hollywoodi sztárok nagy kedvence is (például JLo is esküszik rá), természetesen csak megfelelő mozgás mellett, ami nagyon jó megoldás a szétnyílt hasizomra is, 4 alkalom után látható az eredmény. A kezelés akkor is ajánlott, ha éppen kevesebb időd van sportolni, de edzetten is tud látványos eredményt hozni, sőt! Nem csak szétnyílt hasizom esetében hasznos, hiszen a kezelés alatt a rádiófrekvenciás hő hatására a mélyizmok felmelegednek, 4 perc alatt zsírbontó hőmérsékletet érnek el, miközben elképesztően erős, szupramaximális összehúzódások stimulálják az izomzatot, így egyszerre történik a zsírcsökkentés és az izomtónus fokozása. Ráadásul a kezeléssorozat befejezése után az izomzat még 2-3 hónapon keresztül fejlődik, és több mint fél éven át tart a hatása!


Mivel a szétnyílt hasizom valóban nem csak a külsődet, hanem a szervezeted egészségét is érinti, nem szabad félvállról venni, és mindent meg kell tenni a megoldásért.