építkezés,cement

Mire használhatjuk a CK lapot?

A cementkötésű forgácslapok kiváló időjárásálló tulajdonságokkal rendelkeznek és olcsó megoldást jelentenek. A CK lap a könnyűszerkezetes építkezés kedvelt alapanyaga. Egyszerűen használható, praktikus és kedvező árú - lássuk, mit lehet kihozni belőle!

Mi a CK lap?

Az OSB Futárnál kapható cementkötésű lap, vagy más néven betonyp lap a félkész faipari termékek családjába tartozik. Ugyanazokból az anyagokból készül, mint az OSB lap, csakhogy gyanta és ragasztóanyag helyett ezeket a lapokat cement köti össze.

A lapokat legtöbbször burkolásra, hőszigetelés megtartására használják, mert kültéren is kiválóan megállja a helyét. Tűzgátló tulajdonságai miatt belősépítészetben és a műhely építkezéseknél is előszeretettel használják.

Az OSB lappal szemben a CK lap előnye, hogy ellenáll a fizikai behatásoknak, és nagy a felület keménysége. A felhasznált ragasztó anyagoknak köszönhetően kevésbé deformálódik, és a gombásodásnak és penészesedésnek is kevésbé van kitéve, mint a hasonló farostlemez lapok.

Mire kell figyelni a betonyp lap szerelésekor?

A CK lapok az OSB lapokhoz képest törékenyek, ezért a szállításuk és a tárolásuk igényel némi körültekintést. A lapok könnyen törnek, így nagyon fontos, hogy a méretre vágásuk és fúrásuk megfelelő eszközökkel történjen. Az ütvefúró például könnyen komoly kárt tesz az anyagban.

A szállítás és tárolás sarkalatos pont a cementkötésű lapokkal történő munkavégzésben. A lapok az OSB laphoz képest elég nagy tömegűek, ezért a mozgatásuk több emberes feladat. A sarkok és élek sérülékenyek lehetnek, ezért érdemes még a legnagyobb körültekintés mellett is egy kicsit túltervezni az anyagszükségletet. Bár a lapok ellenállóak, tárolásnál is úgy kell egymásra helyezni őket, hogy jól illeszkedjenek, és a rájuk nehezedő súly ne tudja deformálni az elemeket.

A betonyp lapok szerelésénél mindenképpen érdemes figyelembe venni a lapok nagy tömegét. Fontos, hogy a tartószerkezet biztosan megbírkózzon a többletsúllyal. Cserébe ezek az építőanyagok sokkal ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival szemben, mint például az OSB lapok.

Mire használható?

A CK lapok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy sokáig ellenállnak a tűznek. Nagyon jó választás műhelyekbe, konyhákba, fűtőberendezések közelébe. Nem csak térelválasztóként, hanem utólagos burkolatként is használhatjuk - például ha szeretnénk a műhely sarkában egy hegesztő állomást kialakítani. A CK lapok ültésállók, így a segítségükkel szép és igényes maradhat a környezet.

Mivel jól ellenáll a hőnek, az utóbbi időben szaunák építésénél is előszeretettel használják. Nem deformálódik hő hatására, és a nedvesedés sem okoz problémát, így akár ilyen extrém környezetben is jól alkalmazható.

A CK lap szerelése igényel egy kis gyakorlatot, de ha körültekintően végezzük a munkát, a betonyp lap tartós, gyors és biztonságos megoldás.