futócipő,futás

Honnan tudod, hogy le kell cserélni a cipődet?

Forrás: Getty Images
Milyen jelek utalnak arra, hogy elhasználódott a cipőd? Szakértőnk megmondja!

Az alábbi kérdés érkezett szakértőnkhöz, Sipos Fannihoz:

Kedves Fanni!

A segítségedet kérném az alábbiakban.

Lassan két éve, hogy szakértők segítségével megvettem első futócipőmet, és autodidakta módon elkezdtem futni, 90kg-mal, a 4. X előtt. Addig is szerves része volt a rendszeres mozgás életemnek, de a futás csak most lett az.

Most két hetente futok 3 alkalommal, már 8-10km-t és 6,5min/km átlaggal.

Olvasni sok helyen mindenfélét, hogy egy-egy cipő meddig használható, egyesek km határt, mások fájdalmakat írnak. Kezdőként még nem látom ezt a vonalat.

Kezdőként gyakorlatilag végigment minden porcikámon az alkalmazkodás, lábfej-boka-térd-csípő-derék-hát-váll-nyak sorban mindnél vannak-voltak kisebb-nagyobb többnyire múló fájdalmak. Ugyanakkor évszaktól függetlenül mozgok, szabadban, így a külső tényezők is hatással vannak, mint hőmérséklet, szél, és útfelület.

Kérdésem, hogy hogyan fogom tapasztalni, hogy a cipő megérett a cserére? A cipőben jelenleg 1.000km van, különösebben nem kopott, az is arányos.

Vagy szerkezetileg kellene látnom rajta sérülést, amivel megelőzném a mozgásszervi panaszt?

Válaszodat előre is köszönöm!

Ádám

Kedves Ádám,

Sajnos egyszer eljön az ideje, hogy a kedvenc futócipőnket is le kell cserélni. Általánosságban egy cipőbe 1000-1200 km-t tehetünk. Ez függ a márkától, típustól, a sportoló testsúlyától. Pl. egy versenycipőbe 500-600 km-nél többet nem javasolt tenni, ezek nagyon könnyű cipők, speciális, gyorsító edzésekhez és versenyekhez. Illetve, a túlsúly is csökkenti a cipő élettartalmát, hamarabb veszti el a párnázottságát a cipő, ami miatt a csillapítás csökken.

A cipőd bőven megérett a cserére a beletett kilométerszám alapján. A km-en kívül van 3 jel ami arra utal, hogy elhasználtad:

  • Mielőtt belebújnál, látszik a lábfejed formája, a felső textil rész teljesen felvette a lábad formáját, esetleg lyukak is vannak rajta

  • A talprész is árulkodó jeleket hordozhat. Attól függően, hova érkezel (sarok/középtalp/elülsőtalp) a talajfogás helyén a cipő erős kopottsági jeleket mutat. Fordítsd meg a cipőd talpát és vedd szemügyre, ahogyan a kis bordázottság, esetleg a felső réteg mennyire kopott le. Egy 1000 km-es cipőben ez már biztosan látható.

  • Nem csak látható jelek, de érezhető jelek is vannak. A csökkent párnázottság miatt az izmok erősebb munkának vannak kitéve. Hamarabb fáradnak el, futás után is hosszasan érzed a lábad.

Nekem is épp most érett meg mind az aszfalt, mind a terep cipőn a cserére. Amit pluszban érzek a leírtakon kívül, hogy új vízhólyagok jelentek meg a talpamon. Pont ott, ahol a talajfogásom végbemegy. A terep cipőnél pedig a kis redős részek annyira elkoptak, hogy össze vissza csúszkáltam.

Nem könnyű megválni a szeretett és bejáratott cipőktől, de a lábad védelme és a sérülések megelőzése érdekében meg kell lépni a váltást.

Jó cipővásárlást :)

Fanni