Borítókép: Így ápold az arcodat futóként, hogy a bőröd is jó formában legyen

Így ápold az arcodat futóként, hogy a bőröd is jó formában legyen

Forrás: Getty Images
Bár sportolás közben a keringés felpörgetésének köszönhetően számos tápanyag gyorsabban jut el a szervezethez, a méreganyagok pedig könnyebben távozhatnak, edzés közben a bőröd nem csak pozitív hatásoknak van kitéve.

Szabadtéri futás közben például a bőröd ki van szolgáltatva az olyan környezeti hatásoknak, mint az erős szél, a napsugárzás vagy a légszennyeződés okozta toxinok, de a fokozott mértékű izzadás már önmagában is vezethet bőrproblémákhoz.

Íme pár tanács, amik betartásával makulátlan maradhat az arcbőröd INTENZÍV EDZÉSEK ALATT IS.

Figyelj a hidratáltságra

A dehidratáltság nem csak a sportolók körében számít általános problémának. Egy felnőtt szervezet kb. 50%-a víz, a folyamatos szinten tartás pedig elengedhetetlen az egészséges működéshez. A legjobb, ha tiszta víz formájában viszed be a szükséges mennyiségű folyadékot, ezzel is elősegítve a sejtek regenerálódását és a külső hatások (napfény, szél) okozta károsodás rendbehozását. Edzés után az extra folyadék vesztességet hidratálókrémmel is pótolhatod, de figyelj arra, hogy ezt a lépést ne vidd túlzásba, maximum vékony rétegben vidd fel a krémet, hogy hagyd lélegezni a bőröd. A megfelelő arcápolási rutin ugyancsak segít az ideális hidratáltsági fok elérésében.

Foglalkozz a bőröddel edzés előtt és után is

Mindegy, hogy gépen vagy szabad téren tervezel futni, vagy esetleg keresztedzést tervezel, ne felejtsd el mozgás előtt és után is megtisztítani az arcbőröd. Nem csak a sminkedet kell eltávolítanod, hanem az olyan egyéb bőrödre rakódott extra anyagoktól is meg kell szabadulnod, mint a faggyú vagy a levegőben található szennyeződések. Edzés közben ugyanis fokozottan fontos, hogy a pórusok ne legyenek eltömődve, a toxinok szabadon áramolhassanak, a szennyeződés és az izzadtság keveredése ugyanis sokféle bőrproblémához vezethet. Ezért edzés után se hagyd ki az alapos arctisztítást! Szabadulj meg a keletkezett toxinoktól, izzadtság maradványoktól, hogy bőröd is megújulhasson.

A FOREO LUNA mini 2 kompakt méretével tökéletesen elfér az edzőcuccok között,
így a sporttáskád alapvető kelléke lehet! Egyedülálló szónikus technikájának köszönhetően hatszor hatékonyabban tisztítja az arcbőrt mint a hagyományos manuális megoldások. T-Sonic pulzálás a piszok és a zsír 99,5%-át, valamint a sminkmaradványokat és az elhalt hámsejteket is eltünteti. Az arctisztító készülék napi 2-szer 1 perces használata könnyedén beépíthető arcápolási rutinunkba.

Radírozz gyakran

Ha rendszeresen futsz szabad levegőn, a bőröd előbb-utóbb vastagabbá válik, hogy védőréteget biztosítson számodra, de ez gyakran okozhat eltömődött pórusokat, gyulladásokat. Annak érdekében, hogy zavartalanul lélegezhessen a bőröd, heti 1 alkalommal használj bőrradírt. Válassz finom szemcséjű változatot és ha indokoltnak érzed, az ajkaidat is hámlaszd le kicsit, hiszen a széltől könnyen kicserepesedhet.

Fontos a fényvédelem

Könnyen gondolhatod, hogy naptejet csak akkor kell alkalmaznod, ha nyári hónapokban készülsz szabadtéri futásra. Ez azonban nagy tévedés, hiszen az UV sugárzás bármilyen évszakban hatással lehet a bőrödre. Mivel futás közben izzadni fogsz, nem kell vastagon bekenned magad naptejjel, de egy vékony réteg fényvédőt mindenképp vigyél fel a bőrödre.

Legyen egy rutinod

Csakúgy mint maga a rendszeres edzés, a megfelelő arcápolási rutin kialakítása és betartása is kulcsfontosságú. A tested folyamatos karbantartása ugyanolyan alapvető mint a bőröd gondozása, hiszen ellenállóképessége és védő funkciója fenntartásához alapos információkkal kell rendelkezned a saját bőrítpusod igényeiről és ennek megfelelően kell foglalkoznod vele.