vacsora gyorsan finomat

3 gyors vacsoratipp meleg, őszi estékre

Forrás: Getty Images
Az ősz beköszöntével kicsit magunk mögött hagyjuk a nyári étkezési szokásainkat, és sokszor kerülnek újra az asztalra melegebb ételek is. Ám olykor jól tud jönni egy könnyű és gyors, hideg vacsora is, most ehhez hoztunk 3 nagyszerű ötletet!

Az ősz futás szempontjából egyet jelent az év második legfontosabb időszakával, egy újabb versenyszezonnal, így ilyenkor az egészséges, komplex táplálkozásra is még nagyobb hangsúly kerül. A forró nyári időszakban gyakran nem esnek jól a főtt, meleg ételek, ám az ősztől már újra élvezhetjük a meleg leveseket, vagy a tésztaféleségeket is, amik főleg egy hosszabb futás, vagy egy verseny előtt jönnek jól.

Ám az is könnyen lehet, hogy még a nyár jegyében csak valami gyors, és egyszerű finomságra vágyunk, de mégis szeretnénk egészséges, szénhidrátban, és fehérjében gazdag, tápanyagdús ételt fogyasztani. Erre tökéletes alternatíva lehet ha készítünk egy könnyed mártogatóst, ami mellé tálalhatunk friss salátát, grillezett zöldségeket, vagy csak simán pár szelet pirítóst.

Mártogatós receptek a humuszon túl

Avokádókrém: 2 érett avokádót pépesíts össze villával, nyomj bele egy gerezd fokhagymát, egy fél lime levét, sózd, borsozd ízlés szerint. Pirítóssal, és tükörtojással az igazi, fehérjében, jótékony zsírokban gazdag, teljes értékű étel akár reggel, akár este is.

Padlizsánkrém: kicsit talán időigényes, de garantáltan megéri bajlódni a padlizsánnal, ami egy igazi befutó kaja futóknak! Hosszábban vágd félbe a padlizsánt, távolítsd el a magokat és tedd be a sütőbe 200 fokra, 30 percre. Ha megsült, kapard ki a belsejét, és hagyd kihűlni, fontos, hogy semmiképp ne sózd meg, különben elvizesedik. Ha meghűlt, mehetnek hozzá a fűszerek: só, bors, rozmaring, és egy csipet fahéj, amitől különösen pikáns lesz az íze! Fél doboz mascarponéval keverd ki, majd tálalás előtt frissen őrölt borssal és petrezselyemmel díszítsd. Az igazán komplex menühöz, tepsiben sült burgonya jár mellé, amivel tutira feltöltöd a glikogénraktárakat a hosszú futások előtt.

Juhtúrókrém: sós, erőteljes ízét sokan nem kedvelik, ám tejföllel könnyíthető az állaga, és egy igazi, fehérjedús finomság készíthető belőle pár perc alatt. Szükséged lesz friss kaporra, vagy metélőhagymára is, de túlzottan nem kell fűszerezni, hiszen akkor érvényesül igazán a juhtúró természetes, sós ízvilága. Grillezett vegyes zöldségek, például répa, édesburgonya, vagy cukkini passzol hozz, de friss zellerszárral, uborkával, vagy nyers sárgarépával is finom.

Az őszi zöldségek közül pedig vitathatatlanul az egyik kedvencünk a sütőtök, ami már hamarosan elárasztja a piacokat és a hipermarketek is. Ugyan mártogatóst nem, de számos más finomságot lehet belőle készíteni, ezekből válogattunk a következő galériánkban: