Borítókép: Rizsből sosem lehet elég

Rizsből sosem lehet elég

Forrás: Getty Images
Futóként a legtöbbször tésztára gondolunk, amikor szénhidrátfeltöltésről beszélünk, pedig a rizs az egyik, ha nem a legjobb alternatíva. Olvass tovább a részletekért!

A rizs ugyanis egy igazán komplex, teljes értékű szénhidrátforrás, ráadásul még fehérjét is tartalmaz, így nem csak edzések előtt, hanem még futás után is tökéletes választás, hiszen a regenerációt is segíti. Sőt, az ultratávú versenyeken még futás közben is nagyon sokszor található a frissítő asztalokon főtt rizs a burgonya mellett, a rizs ugyanis értékes rezisztens keményítőforrás is. Tehát futóként egy igazi szuper étel, így érdemes gyakran elkészíteni.

Hidegen, melegen, édesen, sósan, szinte bárhogy isteni finom egytálétel, köret, vagy saláta készíthető belőle, és egy olyan alapanyag, ami a hozzáadott összetevők függvényében még sokáig el is tartható. Szóval igazán praktikus és gyors választás bárhogyan, bármikor, még akkor is, ha nem tartod magad kifejezetten konyhatündérnek, és szívesebben töltöd az idődet futással a főzés helyett. Az alábbi három recept tuti befutó lehet a hétvégi hosszú futások, vagy versenyek előtt, sőt, ráadásképp pedig egy szuper maradékmentő tippet is elleshetsz.

Paella

A spanyolok vidám rizottója, ami az úgynevezett "colorante" által éri el azt az ínycsiklandó sárga színét. Nagyon egyszerűen elkészíthető, hiszen a rizst másfélszeres vízben, közepes hőfokon egy nagyobb serpenyőben kell elkezdeni megpárolni, és amikor már kb 80%-osra puhult, akkor mehetnek hozzá a friss, vagy fagyasztott zöldségek. Cukorborsó, sárgarépa, kalifornia paprika, ízlés szerint pedig pirított rákkal (vagy bármilyen tengeri herkentyűvel) vagy csirkemell csíkokkal is tálalható friss sáfrány, petrezselyem és egy gerezd lime társaságában. Laktató, tápláló, látványos, gyors, és finom. Ráadásul napokig eláll.

Arancini

A megmaradt rizottó (vagy akár a paella) ropogós formában történő újrahasznosítása, amihez mindössze egy kis reszelt sajtra, tojásra, és zsemlemorzsára van szükség. Az 1-2 napos, hideg rizses ételhez keverj az adagtól függően 1 vagy 2 egész tojást, és reszelt sajtot, majd formázz belőle közepes keménységű, fasírtméretű golyókat, amiket forgass meg prézliben és forró olajban, süsd aranybarnára. Tartármártással, és salátával máris kész a tökéletes maradékmentő, tápláló finomság, ami egy hűvösebb, őszi hosszú futás után nagyon jól fog esni, sőt, tökéletes vendégváró falat is egyben.

Forrás: Getty Images

Túrós rizsfelfújt

A rizsből nem csak sós, hanem nagyon finom édesség is készíthető, az egyik legnépszerűbb étel pedig nem véletlen a rizsfelfújt, vagy ahogy sokaknak ismerős lehet a rizskoch. Most azonban egy fehérjében gazdag változatot mutatunk, hiszen futóként nem csak a jó szénhidrátokra, hanem a fehérjére is nagy szükségünk van az alapozástól a versenyszezonon keresztül, a pihenő napokig. Készíts egy hagyományos tejberizst, vaníliával és pár csepp citrom levével, de vízzel is felfőzheted a rizst, a lényeg, hogy legyen jó puha, ragacsos. Hagyd kihűlni, majd mehet hozzá 2 tojás, és a zsírszegény túró, és a mazsola (ez persze elhagyható). Ízlés szerint édesítsd cukorral, vagy mézzel, és egy kivajazott, morzsával meghintett sütőtálban oszlasd el a keveréket, végül 200 fokon süsd addig, míg a teteje ropogóssá nem válik. Lekvárral, gyümölcsökkel, vagy pudinggal tálald, de hidegen is nagyon finom akár egy gombóc fagyival. Hidegen, kockára vágva még futás közben is jó frissítő lehet. Jó étvágyat!