Borítókép: Szeretnéd csökkenteni az esélyt a sérülésekre? Akkor érdemes megismerned a fékezőerő fogalmát!

Szeretnéd csökkenteni az esélyt a sérülésekre? Akkor érdemes megismerned a fékezőerő fogalmát!

Forrás: getty images
Ha futócipőkről olvasol ismertetőket, akkor valószínűleg találkozol azzal a kijelentéssel, miszerint a testsúlyodnál 3-5-ször nagyobb erővel ér talajt a lábad minden egyes lépésnél. A legtöbben eddig ezt a feltételezést okolták a sérülések kialakulásáért. De mi az igazság? Ezen múlnak a sérülések?

A testedre nehezedő erőhatások

A talajra érkezés során a csontjaid, izmaid és más szöveteid nyelik el a függőleges erőhatásokat. Azonban érdemes a vízszintes erőhatásokkal is foglalkozni, amiknek egyik fontos része a fékezőerő - ez a vízszintes erőhatás maximális mennyisége, mely a haladás irányával ellentétesen jelentkezik.

Egy új kutatás szerint ugyanis azok a futók, akiknek nagy a fékezőerejük, majdnem nyolcszor nagyobb eséllyel sérülnek le, mint a kisebb fékezőerővel rendelkező társaik.

Így fékezhet meg a futásban a fékezés

A kutatásban kezdő futónőket kértek meg arra, hogy végezzenek el egy futópados tesztet, ezt követően pedig egy 15-hetes, félmaratonra felkészítő edzéstervet kellett követniük. A nők 65 százaléka teljesítette a felkészülést, közben a kutatók végig vizsgálták, milyen sérülésekkel küzdöttek. A szakértők alapvető hipotézise az volt, hogy a függőleges erőhatás áll a legszorosabb kapcsolatban a sérülések kialakulásának esélyével. Az eredmények szerint viszont ez az erőhatás egyáltalán nem járult hozzá a sérülések kialakulásához, csak a fékezőerő.

Miért van ez így? A csontok sokkal inkább ellenállnak a függőleges erőhatásoknak, mint a vízszinteseknek. Az ízületek és a puhább szövetek pedig még ennél is jobban megsínylik a horizontális erőhatásokat.

Neked túl nagy a fékezőerőd? Hogyan deríthető ki?

Ezt a legkönnyebben laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kideríteni, hiszen a fékezőerő a függőleges erőhatás egytizedének számít, ami a testsúly harmada vagy negyede, futás közben nehéz megmondani, hogy rád mi igaz. A fékezőerőt ráadásul nem is lehet érezni futás közben.

A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy ha gyakran lesérülsz, elmész egy szakemberhez, aki alaposan megvizsgálja a futómozgásodat és abban is tud segíteni, hogy kiderüljön, a fékezőerőd miatt van-e probléma.

Olvasnál még a témában?