Borítókép: Mit tegyél, ha nem szeretnéd, hogy a hosszú utazás elgyötörje a lábad?

Mit tegyél, ha nem szeretnéd, hogy a hosszú utazás elgyötörje a lábad?

Forrás: Getty Images
Mindegy, hogy repülővel, autóval vagy vonattal utazol, a hosszú órákig történő egy helyben ülés hihetetlenül képes elgyötörni a lábadat. Ráadásul, talán nem érzed, hogy probléma lenne vele, majd ha aztán elmész egy hosszabb sétára vagy futásra, görcsöl, mint az állat!

Vesd be ezeket a trükköket, és épen és tónusosan tarthatod a lábadat:

  • Az első tanács az lenne, hogy bizonyos időközönként állj fel, és sétálj egyet. Ami egyébként teljesen jogos és hatékony is, viszont, amikor bent ülsz a repülőn, és a melletted lévő idős nénin látszik, hogy nehezen mozog, ráadásul alszik, akkor nem fogod óránként felkelteni. Vagy, amikor kocsival mentek, és tudod, hogy a sofőr nem akar olyan gyakran megállni, akkor nem akarsz te lenni az idegesítő utas, aki állandóan nyafog, hogy parkoljatok le. Szóval, ha megteheted, akkor csináld, mert nagyon jót tesz, és sok problémát megelőzhetsz vele, de az is érthető, ha valaki ezt nem tudja megfogadni.

  • Még az út előtt alaposan hengerezd át a lábad, és akár át is masszírozhatod bemelegítőkrémmel. Jót tesz ezután egy-két átmozgató gyakorlat, és egy kis nyújtás, mert így felpörgeted a vérkeringést, ami az elkövetkezendő órákban nem lesz jellemző.

  • Jót tesz, ha kompressziós szárat húzol, ezt azonban időről időre vedd le, és masszírozd át a lábad. Ebben az esetben jobb választás a kompressziós zokni, ami jobban ki tudja egyenlíteni a lábad egyenletességeit és nem alakul ki bokadagadás sem.

  • Figyelj oda a sóbevitelre, és csökkentsd minimálisra, és ezzel már rengeteget teszel azért, hogy ne alakuljanak ki ödémák, duzzanatok a lábadban.

  • Ilyen helyzetben az elektrolit egyensúly is könnyedén felborulhat, ha tudod magadról, hogy nagyon szoktál szenvedni a lábaddal ilyen utazások alatt, akkor fogyassz egy kis izotóniás italt is, ami segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

  • Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a folyadékfogyasztás megfelelő legyen! Tudjuk, egy hosszú út alatt nehéz kivitelezni, de a lehetőségekhez mérten igyál minél több vizet!

Jó utat!