táplálkozás,futás

5 szuper téli üzemanyag, ami ellát energiával és tápanyagokkal

Forrás: unsplash/Alex Kotomanov
Annak ellenére, hogy lehűlt az idő, most is könnyen találhatsz olyan szezonális finomságokat, amik kellő energiát adnak a futáshoz.

Az igaz, hogy télen sokkal jobban kívánod a szénhidrátban gazdag kalóriabombákat, azonban érdemes arra is figyelni, hogy kellő mennyiségű tápanyaghoz juttasd a szervezetedet. A következő alapanyagok például szuperek:

Dió

Omega-3 zsírsavakban gazdag, így csökkenti a gyulladást, az izomlázat. Magnéziumban is bővelkedik, ami a mentális stressz leküzdésében segít (ez a karácsonyi hajtás előtt igazán hasznos lehet mindenkinek). Rágcsálj el pár szemet futás után, vagy fogyaszd napközben nasinak.

Cékla

Szuper választás futóknak, mivel nitrátokban gazdag, így segít a teljesítmény fokozásában. Nem csak köretként eheted, klassz úgy is, ha a reggeli turmixodba keversz pár céklakockát.

Sütőtök

Lassan felszívódó szénhidrátokban és béta-karotinban is gazdag, emiatt ellát energiával és jót tesz a bőrödnek is. Krémlevesként, pürésítve, vagy hagymával, céklával összesütve is finom.

Fodros kel

Remek futás utáni kaja, mivel antioxidánsokban - különösen C-vitaminban - gazdag, így erősíti az immunrendszert és véd az oxidatív stressz ellen is. Készíts belőle köretet, vagy a sütőben csipszet!

Alma

Kvercetin-tartalmának köszönhetően csökkenti az esélyt a szívbetegségek kialakulására. Tökéletes uzsonna lehet mogyoróvajjal párosítva.

Olvasnál még a témában?