toast,evés,futás,zabkása

Mit egyél a különböző edzéstípusok előtt?

Forrás: Lisa vhb/Pexels
A futás előtti étkezés kényes kérdés, főleg, hogy az sem mindegy, milyen típusú edzés előtt, mit eszel!

Most eláruljuk, mit érdemes enni a különböző edzéstípusok előtt:

  • Résztávos edzés
    A résztávos, vagy egyéb magas intenzitású edzések a legtöbb esetben nem tartanak tovább 60 percnél, viszont gyorsan hasznosítható energiaforrást igényelnek. Ilyenkor gyorsan felszívódó, de a gyomrot nem megterhelő mennyiségű szénhidrátforrásra van szükséged. Jó lehet egy fél banán egy csapott evőkanál mogyoróvajjal, vagy egy kis pohár görög joghurt áfonyával. Illetve ilyenkor teszi a legjobb szolgálatot a müzliszelet is.

  • Hétvégi hosszú
    Ha félmaraton vagy maratoni távra készülsz, esetleg, amikor télen kezded az alapozást, hétvégente nagy eséllyel futsz egy órát meghaladó ideig. Ilyenkor a legjobb, ha 2-4 órával a futás előtt eszel lassan felszívódó szénhidrátot: mondjuk egy nagyobb, teljes kiőrlésű kenyérből készült tonhalas szendvicset, mandulatejben főtt zabkását gyümölcsökkel, vagy barna rizst csicseriborsóval és spenóttal. Aztán közvetlenül az edzés előtt még benyomhatsz egy kis aszalt gyümölcsöt (2 szem aszalt barackot pl.), ha úgy érzed, szükséges.

  • Laza kocogás
    Az edzésterved valószínűleg tartalmaz laza, átmozgató kocogásokat, amelyek sem időben, sem intenzitásban nem terhelnek meg. Így ezek előtt nem is fontos nagyon odafigyelned arra, hogy megfelelő tápanyag-összetételű ételeket fogyassz. Ha nem mersz elindulni evés nélkül, akkor jól jöhet egy smoothie vagy egy fél darab müzliszelet.

  • Verseny
    Csak olyat egyél, amit már megszokott a tested és a gyomrod is tolerálja. Verseny előtt ugyanúgy étkezz, mint a hétvégi hosszú előtt, annyi különbséggel, hogy itt ne maradjon ki közvetlen előtte az utolsó feltöltés: lehet ez 2dl narancslé a rajtban, egy energiaszelet vagy egy fél banán, esetleg pár szem zabkeksz!