vitamin,alapanyag

5 őszi alapanyag, ami jót tesz neked

Forrás: pexels.com
Futóként azért is érdemes mindig szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hogy ne szenvedjen hiányt a szervezeted vitaminokból, ásványi anyagokból és antioxidánsokból.

Szerencsére ősszel is megéri elmenni a piacra és beszerezni néhány tipikusan őszi alapanyagot, amik segítenek a regenerációban és az immunrendszer erősítésében is!

Édesburgonya

Szuper A-, és C-vitamin forrás, élénk színe pedig arra utal, hogy rengeteg antioxidáns van benne. Segít pótolni a futás során elvesztett káliumot, magnéziumot és mangánt. Sülve isteni, de krémlevest, vagy pürét is készíthetsz belőle.

Cékla

Folátban, káliumban, magnéziumban és más elektrolitokban is gazdag. A benne lévő nitrátok csökkentik a gyulladást és sokak szerint a futóteljesítményt is képesek javítani. A legfinomabb sütve elkészítve.

Sütőtök

A sütőtök szuper forrása az összetett szénhidrátoknak, valamint A-, és C-vitamint is tartalmaz. B6-vitamin tartalma csökkenti a gyulladást, a benne lévő rostok pedig jót tesznek az emésztőrendszernek. Rengeteg ételt készíthetsz belőle: krémlevest, pürét, vagy akár más zöldségekkel is összesütheted.

Gránátalma

Amellett, hogy C-, és K-vitaminban gazdag, káliumban és rostokban is bővelkedik. Antioxidánsok is vannak benne, kutatások szerint pedig csökkenti a bélrendszer gyulladását, ráadásul az ízületi fájdalmakat is megszünteti. Szórd a reggeli müzlidre, vagy keverd salátákhoz!

Körte

Élelmi rostokban gazdag, így csökkenti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét a szervezetben. Szuper nyersen, de süteményekben, húsok mellé, vagy zabkásával is!

Olvasnál még a témában?