8 étel, amiben több a C-vitamin, mint a narancsban
Szakértők szerint naponta 75mg C-vitaminra van szüksége egy egészséges szervezetnek, amit a legjobb természetes forrásból, gyümölcsökből és zöldségekből bejuttatni (télen pedig érdemes ezt megspékelni extraként táplálék-kiegészítővel is, amikor a dózist jócskán meg lehet/kell emelni).
Mindenesetre ezeket érdemes naponta fogyasztani:
Kaliforniai paprika
Színes, ropogós és nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ellenben 95mg C-vitamint. Legyen a salátád, szendvicsed alapvető összetevője!
Brokkoli
Amellett, hogy remek C-vitamin forrás, sok benne a vas és cink is, ráadásul zöldség létére proteinforrásként is számon tartják. Arra vigyázz, hogy ne főzd túl, inkább csak forrázd le, és egy percig hagyd „főni”.
Eper
Az eperszezonnak ugyan vége, sokan tesznek el nyáron a fagyasztóba epret. Egy bögrényi adag feldarabolt eper 98mg C-vitamint rejt magában és 53 kalóriát. Télen se állj el vele!
Sárga kiwi
Egy igazi C-vitaminbomba, kétszer annyi C-vitamin tartalmaz, mint a sima, zöld húsú kiwi! Szóval legközelebb, ha meglátod a zöldségesnél vagy a szupermarketben, ne csak rácsodálkozz a színére, hanem vegyél is belőle egy adagot!
Hegyes erős paprika
A férfiak nagy kedvence nem csak az anyagcserét turbózza fel, hanem C-vitaminnal is feltölt, egy darab ugyanis kb. 110mg-ot tartalmaz ebből a hatóanyagból.
Karalábé
Oké-oké, gyerekkorodban talán nem szeretted annyira, de felnőttként érdemes rákattanni! Egy bögrényi 84mg C-vitamint tartalmaz, ráadásul rengetegféleképpen elkészíthető: mehet levesbe, salátába, de akár meg is sütheted!
Ananász
Nem csak csodálatos C-vitamin forrás, de magnéziumban is dúskál, ami egy futó számára kiemelten fontos tápanyag az izmok és csontos egészsége miatt!