Borítókép: 3 egyszerű gyakorlat, amivel csökkentheted a talpi bőnye gyulladásával járó fájdalmat

3 egyszerű gyakorlat, amivel csökkentheted a talpi bőnye gyulladásával járó fájdalmat

Forrás: getty images
Egyszerű megoldás az őrjítő fájdalom ellen.

Rengetegen szenvednek ettől a népszerű futósérüléstől: ahogy a talpuk talajt ér, megfájdul a sarkuk, hosszú ülés után pedig a talpboltozatuk is, a sok állás után pedig lüktető fájdalommal kell megküzdeniük.

Mi a talpi bőnye gyulladás?

A talpi bőnye gyulladása a sarok és a lábfej alsó részének fájdalma, melyet gyakran a talpi szalagszerű szövet túlnyújtása eredményez (ez a fascia, mely a sarkat köti össze a talp első részével).

Szakértőnk, Fülöp Tibor szerint több dolog is állhat a sérülés mögött:

“A kiváltó ok lehet anatómiai jellegű; biomechanikai, vagyis a futómozgással kapcsolatos; összefügghet az edzésmunka terjedelem-intenzitás-gyakoriság mutatóival (edzésperiodizáció), vagy akár magával a futócipővel. Ezért javaslom a lábállás diagnosztikát és a futómozgás analízist, a gyógytornász segítségével végzett állapotfelmérést, és az edzésadatok felülvizsgálatát.”

Ahhoz tehát, hogy ne térjen vissza a plantar fasciitis, körültekintő vizsgálatokra van szükség a tartás, biomechanika, a futócipő és az edzésterv szempontjából is. Érdemes szakember tanácsát kikérni, aki segít megelőzni a probléma újabb kialakulását. Ezen kívül a következő három módszer is hatásos lehet a kezelésben:

Természetesen, ahogy minden sérülésnél, ebben az esetben is fontos, hogy türelmes maradj és a gyógyulás után fokozatosan térj vissza a futáshoz!